Till Almedalsveckan 2019 beslutade Aftonbladet att de inte skulle ha en egen plats i Almedalen. Nu är det klart att också SVT kommer lämna sin plats i Almedalen.
De har under flera år haft sin plats i hörnet av Donnersgatan och Tage Cervins gata. Nu är det slut med det.
– Vi lägger en bra slant på att göra sändningen från scenen. Vi vill se om det finns andra aktiviteter som gör att vi kan nå människor på nya sätt. Det är rimligt att tänka nytt och tittarna kommer inte se så stor skillnad om de inte hängt med oss på dagtid, säger Eva Landahl, programchef för SVT Nyheter och projektledare för SVT under Almedalsveckan.
– Vi kommer nyhetsbevaka vad som händer i Almedalen för våra tv-sändningar och online. Vi kommer att ett rörligt team för Morgonstudion som gör inslag i sändningen varje veckodag under veckan.
Aftonbladet kommer ha en liknande närvaro som i fjol under Almedalsveckan, meddelar Eric Rosén på Aftonbladet. De gick från att ha ett 40-tal medarbetare på plats till att ha sex reportrar i Almedalen.
– Vi nyhetsbevakar på samma sätt som i fjol, säger han.
Expressen är en av aktörerna som kommer fortsätta med samma satsning och ha kvar sin scen på Donners plats.
– Vi har flera stora syften med Almedalen. Ett är att göra massvis med bra journalistik av det som händer i Almedalen och ett annat är att anordna massa programpunkter för de samhälls- och politikintresserade människorna som är i Almedalen. Vi satsar på politik året runt och Almedalen är en viktig del av det, säger Magnus Alselind, redaktionschef på Expressen.
I fjol fanns Kommunikationsarenan i Visby innerstad. De kommer nu att flytta ner till Dagens Industris tält i anslutning till Wisby Strand.
– Vi kommer ha allting samlat där nere. Bland annat Dagens Medicin, Sydsvenskan, Resumé och Dagens Media, säger Thomas Danielsson, konceptchef på Dagens industri.
Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet kommer även de att fortsätta på samma sätt som 2019. Sveriges Radio har ännu inte bestämt hur deras medverkan i Almedalen kommer se ut.
TV4 kommer även de att verka på samma plats som tidigare.
– Vi har dock inte bestämt hur länge vi kommer att hålla ut. Min käpphäst är att vi tycker att man borde korta veckan, vi tycker att den är för lång. Där finns det exempel som Järvaveckan och politikerveckan på Bornholm. Veckan borde komprimeras, säger Mattias Hägerlund, projektledare för TV4 på Almedalsveckan.
– Det är inte kul om veckan utarmas om det kostar mycket pengar för medieaktörer att vara där. Jag tycker att Almedalsveckan är en viktig scen som vi ska värna om.
Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, säger att hon fick ta del av SVT:s beslut i december.
– Jag tänker att Almedalsveckan är under ständig förändring. SVT plockar bort Opinion Live och det lär ha varit en av anledningarna till att de behövde en scen. Jag ser det här som ett sätt att prova nya saker. Jag tror personligen att TV4 vann på att Aftonbladet inte var där, då fick de fler människor till sina punkter, säger Mia Stuhre.
Hur ser du på frågan om att korta Almedalsveckan?
– Den frågan är ständigt närvarande för vår politiska styrgrupp. Om det blir någon förändring så lär det inte bli förrän till nästa mandatperiod. Att förändra antalet dagar är ett scenario, ett annat är att vi gemensamt arbetar med att stärka slutet på veckan, säger Mia Stuhre.