Besökare orolig för hästarna under Medeltidsveckan

Två hästar som drar en vagn full av folk genom stan under Medeltidsveckan har gjort en besökare orolig.

Hästar som drar tunga lass i sol och värme en hel dag behöver inte innebära att de far illa, enligt länsstyrelsen djurskyddshandläggare.

Hästar som drar tunga lass i sol och värme en hel dag behöver inte innebära att de far illa, enligt länsstyrelsen djurskyddshandläggare.

Foto: Bänkt Olsson

Visby2024-08-07 16:30

Årets tema för Medeltidsveckan är hästar och två av deltagarna drar under veckan passagerare genom innerstan. En besökare, som är orolig för att de båda draghästarna far illa, har gjort en anmälan om bristande djurhållning till länsstyrelsen.

”Hästarna drar en vagn med ca 25 personer, i solen och upp och ner för backarna”, skriver anmälaren.

Det låter onekligen ansträngande, men enligt djurskyddshandläggarna Desirée Kristiansson och Lotta Hallenfur på länsstyrelsen är hästar tåliga djur.

– Förmodligen är det inget uppseendeväckande men vi ska ändå åka dit och prata med kuskarna, säger Desireé Kristiansson.

Kollegan Lotta Hallenfur berättar att de sett ekipaget tidigare i veckan och att de inte såg något som tyder på brister i djurhållningen.

– Hästar är inte så känsliga. Att dra en vagn i solsken en hel dag är generellt inget djurskyddsproblem för en häst, säger hon.

undefined
Lotta Hallenfur är djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen på Gotland.

Men eftersom de ändå ska ut på andra kontroller så kommer de att göra ett besök.

– Det finns ju några saker man kan checka av; att de får matpaus om de jobbar en hel dag, att de får vatten och hovbeslag och såna saker.

Enligt Lotta Hallenfur kommer det ofta in anmälningar som inte har något fog under sommaren. Människor blir oroliga när de ser djur i olika situationer, men ofta handlar det om okunskap om djurs behov och om vilka lagkrav som finns.

– Det finns ett engagemang för djuren och det är bra att man bryr sig. Man kan alltid ringa till oss och bolla också, om man tror att det är något som borde kollas upp. Det är aldrig fel att anmäla, säger Lotta Hallenfur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!