När denna artikel skrivs finns det närmare 900 evenemang i Almedalens officiella program vilket är långt under de dryga 3 700 som fanns på programmet år 2019. Men på bara några dagar har siffran nästan fördubblats och Mia Stuhre säger att det kommit in flera hundra ansökningar som ännu inte publicerats. Trots det tror hon inte att det blir lika många evenemang som tidigare år.
– Dels för att det är en kortare vecka och dels för att arrangörerna börjat gå samman om evenemang som har snarlik eller lika inriktning. Det tycker jag måste höja kvaliteten för både deltagare och arrangörer.
Liksom under tidigare Almedalsveckor måste evenemangen vara öppna för alla, gratis och ta upp en aktuell samhällsfråga. Att bara till exempel visa upp sin organisation eller en tjänst är inte okej, men hittills är det bara ett fåtal som inte fått sin ansökan godkänd. Så vilka frågor är det då som arrangörerna vill diskutera?
– När jag tittade för några dagar sedan var det demokrati, vård och omsorg, klimat, miljö och hållbarhet som låg högst, säger Mia Stuhre. Hon fortsätter:
– Jag tror också att säkerhetsläget i Sverige och hur vi påverkas av omvärlden, både av pandemin och kriget i Ukraina, kommer att bli aktuellt att diskutera.
Men läget i världen är inget hinder för att genomföra själva Almedalsveckan.
– Det finns ett starkare hot nu än för två år sedan men det är inte ett sådant hot att vi inte kan genomföra veckan på plats i Visby. Jag räknar med att få veta om det ändras. Just nu finns inget som gör att man ska vara rädd, säger Mia Stuhre, som också berättar att hon fick en del frågor kring det, särskilt i början av kriget.
Hon lämnar säkerhetsfrågan till de myndigheter som hanterar den, polisen, Säpo, Försvarsmakten och andra och fokuserar på det hon kan göra något åt.
– Vi har våra trafikavstängningar och senast i mitten av maj blir det möjligt för den som behöver att söka dispens för att få köra i området, säger Mia Stuhre.
Mia Stuhre är inte besviken över att det verkar bli färre evenemang i år. Målet är att komma upp i ett par tusen programpunkter.
– Då tror jag vi får ett bra utbud där alla känner att man kan faktiskt få ut något, både som besökare och arrangör, och få till det där oväntade mötet. Och man behöver ju inte ha ett eget evenemang, man kan gå på andras.