Världsarvsdagen ordnas i år lördagen den 5 oktober då fokus sätts på just det faktum att Hansestaden Visby sedan december 1995 finns på Unescos världsarvslista.
I samband med detta har det sedan drygt tio år funnits möjlighet för skolelever samt statligt och kommunalt anställda att onsdagen före springa ett motionslopp runt den 3,4 kilometer långa muren.
I fjol deltog omkring 1000 gotländska skolelever.
– Anledningen är att vi genom Region Gotlands sparkrav förlorat en tredjedel av finansieringen för världsarvsdagen, säger Louise Hoffman Borgö.
Bidraget till världsarvsdagen har tidigare varit 90 000 kronor, i år är det minskat till 60 000 kronor. Stödet har heller inte räknats upp på flera år samtidigt som kostnaderna ökat, i motionsloppets fall bland annat hyra av ljudanläggning och projektledartid.
Louise Hoffman Borgö säger att det inte var självklart att prioritera bort det motionslopp som kan ses en symbol för vikten av en god folkhälsa.
– Det är så viktigt att barn och unga syns och finns i världsarvet, men det kändes ännu svårare att ta bort guidningarna som är lärorika och fina upplevelser.
Guidningarna i den medeltida staden sker i samarbete med Jeremy Hardy och Gotlands museum. Det arrangeras också, som tidigare, en fototävling och en skrivartävling bland skolelever.
Någon tanke att skrinlägga Ringmuren Runt för alltid finns dock inte.
– Förhoppningen är att loppet återuppstår, i bästa fall redan nästa år.