Julsprit, fester och bilar med tysk import

Fordon och ett fåtal passagerare kontrollerades av tull och polis. Hur stora mängder alkohol som är rimligt att köpa med sig till jul är inte självklart.

En bil fullastad med alkohol kontrolleras i Visby hamn. Urban Gustafsson och Madeleine Gimbergsson får fullt upp när allt ska lastas av. Den här gången valde Tullverket att släppa igenom, trots stora mängder, eftersom anledningen med planerade fester lät trovärdig.

En bil fullastad med alkohol kontrolleras i Visby hamn. Urban Gustafsson och Madeleine Gimbergsson får fullt upp när allt ska lastas av. Den här gången valde Tullverket att släppa igenom, trots stora mängder, eftersom anledningen med planerade fester lät trovärdig.

Foto: Henrik Radhe

Visby2021-12-18 07:02

Sedan ett par månader trafikerar fartyget M/S Drotten nya Hansalinjen mellan Gotland och Rostock i norra Tyskland. På hemresan väntar Tullverkets personal, så ofta de har möjlighet.

– Det är väldigt spartanskt, säger Madeleine Gimbergsson och ursäktar sig medan fartyget är på väg in i Visby hamn.

Linjen startade med kort varsel och tullen har inte haft fast personal på ön på 25 år. Den snabba lösningen blev ett tillfälligt tält på kajen, och personal som reser hit för stickprovskontroller av de relativt få fordon som hittills rullat av i Visby.

undefined
Visby hamn är första anhalt in i landet och gränskontrollen sköts av polis och tullen i samverkan.

I söndags hade fartyget 94 passagerare med från Tyskland, varav 24 skulle av i Visby. Tillsammans med kollegorna Ann-Cristine Häll, Isabelle Edén och Urban Gustafsson gjorde sig Madeleine Gimbergsson beredd att kontrollera fordonen.

– Blått innebär att man inte har något att deklarera. Har man för mycket alkohol, eller husdjur med EU-pass, och har tänkt sig att deklarera kör man på rött, säger hon medan första bilen rullar in mot blå passage.

undefined
Robert Österlund från gränspolisen pratar med föraren, och kollar pass och nykterhet. Sedan tar Tullverket och Madeleine Gimbergssons grupp över kontroll av last och fordon.

För tullpersonalen är ett inledande samtal med föraren viktigt, och avgörande för hur arbetet ska gå vidare. 

– För att se om det är något som vi vill utreda ytterligare. Vi jobbar väldigt brett. Att få träffa folk, nysta och leta, och att man har en känsla som genererar att man hittar något är det bästa, säger Madeleine Gimbergsson om sina egna drivkrafter i yrket och berättar att förra året blev ett rekordår för Tullverkets beslag vid landets gränser.

undefined
Ann-Cristine Häll pratar med Thomas Melin och Filip Löfgren. Deras inköp i Tyskland håller sig inom laglig mängd och killarna menar att det är bra att tull och polis är på plats i Visby och har kontroller.

Tullen samverkar med polisen på Gotland. Gränspoliserna Björn Tannfelt och Robert Österlund hade på söndagsmorgonen dessutom förstärkning av ytterligare fyra poliser. Nykterhet, covid-pass och identitet kontrollerades.

– Det är jättespännande att linjen har kommit igång. Men i och med att den är ny har vi återinfört gränskontrollen, för att vi behöver bilda oss en uppfattning – och att vi är närvarande har ett signalvärde, säger Björn Tannfelt.

Resenärernas identitet är polisens uppgift att kontrollera, medan tullen har gods och eventuellt smuggel att undersöka.

– Det är mängder av människor nere i Europa som vill ta sig till Sverige. Nu slipper man köra genom Sverige och vi kan få ett flöde av människor hit som vi inte vet om de ska vara här, säger Björn Tannfelt.

undefined
Efter 8,5 timme i bil från Frankrike och 14 timmar vidare med färjan från Tyskland får Kristofer Lindh, Visby, blåsa och visa passet hos gränspolisen.

Tullens personal fattar misstankar mot två mindre transportbilar, båda med väl synliga mängder alkohol i lasten. De hänvisas till tältet, där bilarna töms medan förare och passagerare får berätta om sina syften. 

I den första bilen finns Thomas Melin och kompisen Filip Löfgren, som handlat öl och sprit till jul.

– De är två och det är inga jättemängder, säger Urban Gustafsson om den alkohol som killarna har köpt med sig.

undefined
Madeleine Gimbergsson drivs av att leta igenom fordon och last efter eventuellt gods som smugglas.

 Madeleine Gimbergsson öppnar väskor och undersöker personliga tillhörigheter, därefter får de två åka vidare med sina inköp.

Större frågetecken uppstår kring nästa bil, fulltankad till bredden med öl och sprit. Allt lastas av och räknas. 

Tullens grupp samlas för gemensamt beslut. Beslag eller omhändertagande är två alternativ, i det senare krävs hyra av bil för transport till Tullverkets lokaler i Stockholm. Personerna som fört in alkoholen får då yttra sig, och om skälen är trovärdiga sedan få tillbaka sina varor. 

undefined
Genom att samverka med polisen på Gotland kan Tullverket få hjälp vid snabba insatser vid färjans ankomster.

Nu får införseln istället passera, trots att mängderna är betydligt större än de riktvärden som finns.

– Det är inte lätt, varje fall är unikt, säger Ann-Cristine Häll.

Rekordåret 2020

Under 2020 beslagtog Tullverket nästan 3,9 ton cannabis, mer än tre gånger så mycket som 2019 och mer än något annat år. 

Tullverket har heller aldrig tidigare beslagtagit så många skjutvapen, 142 vapen under 2020 mot 58 vapen 2019.

Knappt 38 200 enheter ammunition beslagtogs 2020, vilket är nästan tre gånger så mycket som föregående år.

Mängden beslagtagen och omhändertagen alkohol ökade från 450 000 liter under 2019 till 508 000 liter förra året.

Källa: Tullverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!