Solen strålar på Södertorg – samlingsplatsen för alla som ska gå den årliga mångfaldsparaden i Almedalen. Tillsammans går partier, privatpersoner och organisationer från torget till stora scenen, där det väntas tal om demokrati, inkludering och allas lika värde.
– Det är viktigt att vi tillsammans står upp för vår regnbågsflagga och demokratin, säger Robert Fux, en av talarna och programledare för Drag Race Sverige.
Det är Region Gotland som tillsammans med RFSL arrangerar paraden. Efter förra årets mordattentat har hela Almedalsveckan ökat sitt säkerhetstänk. Där har även mångfaldsparaden haft en nära kontakt med polis både innan, under och efter evenemanget.
– Med tanke på det som hände förra året är det ännu viktigare att vi visar att vi står upp för ett öppet samhälle, samtal och demokrati, säger regionpolitiker Eva Nypelius, som är en av arrangörerna.
Dialogpolisen Malin Andersson, som haft kontakt med arrangörerna, förklarar att både mångfaldsparaden och hela Almedalsveckan har varit väldigt lugn.
– Polisens bild är att veckan har flutit på bra. Det har inte heller funnits någon hotbild mot paraden, säger hon.
Med tillgänglighetståget längst fram började paraden klockan 13:00. Överallt i tåget hörs ramsor om kärlek och inkludering, och människor som står och tittar på uppmanar paraden att sjunga högre.
– Jag går för att visa att alla människor är lika mycket värda, säger Kerstin Blomberg innan hon fortsätter att sjunga med sina vänner.
– Vi står tillsammans. Förra året fick oerhörda konsekvenser och jag är så glad att uppslutningen är så stor i år, säger Kalle Röckliger från RFSU, som ska hålla tal om kampen för allas lika rättigheter, och att den förs allra bäst när alla står eniga.
Många viftar med flaggor, skrattar och applåderar i paraden. Det råder ingen tvivel om varför de deltar i tåget.
– Vem kan säga att det här inte är viktigt? Man måste visa att man stödjer rätten till allas lika värde. Sedan är stämningen helt otrolig här, säger Lotta Björklund.
När paraden anländer till Almedalsområdet är det många som stannar upp för att titta. Längst bak i tåget går riksföreningen JAG. De deltar för att lyfta frågor som rör funktionsvarierade.
– Det är så ofta folk blir diskriminerade för att de inte förstår eller inte kan höras. Men idag både syns och hörs vi, säger verksamhetschef Cecilia Blanck.