Här landar Så mycket bättre-stjärnorna på Visby flygplats

Låt musikfesten börja! På lördagen kom stjärnor som Seinabo Sey, Peo Thyrén och Arja Saijonmaa till ön för årets inspelning av Så mycket bättre. Mötet med Gotland var ett kärt återseende för många av dem.

Louise Lennartsson kramar om Peo Thyrén.

Louise Lennartsson kramar om Peo Thyrén.

Foto: Henrik Lindstedt

Visby2024-06-08 17:30

Klockan 10.50 landar de första av årets Så mycket bättre-deltagare på Visby flygplats. Först in i ankomsthallen är Arja Saijonmaa, som väntat länge med att tacka ja till de återkommande frågorna från produktionen.

– Jag har kontinuerligt blivit tillfrågad i flera år: Är det dags, är det dags? Men jag har sagt nej. Det har inte varit aktuellt i mitt liv tidigare. Jag har inte hunnit, jag har rest mycket, jag är en världsresenär. Desto roligare att det är dags nu, säger hon.

undefined
Arja Saijonmaa var först in i ankomsthallen. Att hon nu ska vara med i Så mycket bättre är resultatet av ett enträget bönande.
undefined
Arja Saijonmaa mickas upp.
undefined
Fotografen får godkänt av Simon Superti.

Efter henne kommer de in en efter en genom de automatiska dörrarna: Peo Thyrén dragandes på en väska, Seinabo Sey och Louise Lennartsson inbegripna i samtal, Sophie Zelmani i sin egna lilla värld och Simon Superti som direkt slänger upp en tumme mot kameran. 

Sex av de totalt elva stjärnorna anländer. Inspelningarna börjar så smått redan på flygplatsen, men musiken ska inte spelas in förrän i morgon

– Det är alltid lite nerver första dagen. Men allt är klart nere på Grå gåsen och det är först i morgon det blir fullt ös, säger produktionsledaren Linda Carlberg, som välkomnar på flygplatsen. 

undefined
Louise Lennartsson, Peo Thyrén, Seinabo Sey och Simon Superti väntar på väskorna.
undefined
Sophie Zelmani hade hus i Hablingbo ett tag.
undefined
Louise Lennartsson bjuder på ett leende.

I väntan på väskorna börjar Så mycket bättre-gänget knyta kontakt. Louise Lennartsson ger Peo Thyrén en kram. Och en bit bort verkar Simon Superti dra ett skämt, för han får Seinabo Sey att skratta. 

– Jag är astaggad på att höra allas låtar, säger Simon Superti, den Grammis-vinnande musikproducenten från stadsdelen Gottsunda i Uppsala. 

Men vems låt är du mest taggad på att få framföra?

– Det får vi inte säga, det är knappt vi får titta på varandra, säger han och skrattar. 

undefined
Seinabo Sey brukar spela in musik på Gotland, så det är inte hennes första gång på ön.
undefined
Seinabo Sey berättar att hon är spänd inför inspelningen. ”Jag är peppad att se hur det känns att vara med på tv så här mycket. Det är nog mer tv än jag gjort under hela min karriär”, säger hon.
undefined
Simon Superti har vunnit en grammis för Årets producent. Han har bland annat producerat musik åt hiphop-artisterna Z.E och Adel.
undefined
Seinabo Sey verkar lite skeptisk till vad Simon Superti har att säga. Sophie Zelmani är något mer svårläst.
undefined
Simon Superti verkar kunna bli gängets stämningshöjare.

För många av deltagarna blir ankomsten till Gotland ett kärt återseende. 

– Jag älskar att vara här, jag kommer ofta till Gotland när jag gör musik. Så det är en trygg plats, säger Seinabo Sey och berättar att hon efter inspelningarna ska till Sandkviestudion för att spela in. 

Sophie Zelmani har till och med haft hus på ön.

– Jag känner mig ganska hemma här. Har varit här sen jag var ungdom, sen har jag ju haft hus ett litet tag i Hablingbo, säger hon. 

undefined
Louise Lennartsson och Peo Thyrén har fått ansvaret att ratta Folkabussen till Sudret.
undefined
Att få köra Folkabussen var ett villkor, skämtar Louise Lennartsson.
undefined
Inspelningen smygstartade utanför flygplatsen, men musiken ska inte spelas in förrän den 9 juni.

När väskorna är insamlade samlas gänget tillsammans med tv-teamet vid två skåpbilar. Den ena är en vanlig modern historia, den andra är Så mycket bättres klassiska gröna Folkabuss. Hedersuppdraget som chaufför tilldelas Louise Lennartsson – känd från gruppen estraden och som soloartisten Lou Elliotte. 

– Det känns ju lite läskigt, jag har inte kört bil på flera månader, säger hon medan hon får en grundlig genomgång av Jakob Henrikson från tv-teamet: 

– Ja, den är inte helt enkel, ettan kan vara lite svår att få i ibland, säger han. 

undefined
Peo Thyrén behöver innehåll till sina egna kanaler. Här visar han upp den video som Helagotlands reporter fick hjälpa till att filma.
undefined
Peo Thyrén spelade för första gången på Gotland 1981. Då var Murgrönan scenen. De kommande veckorna är han på Grå gåsen.

Bredvid sig i passagerarsätet får hon Peo Thyrén, känd från bland annat Noice. Han är riktigt taggad.

– Det är svinkul det här! Det är lite som semester för mig. Jag har svårt att koppla av, så när jag är hemma jobbar jag gärna och gör grejer hela tiden. Men nu när jag åker iväg så kan jag inte göra något annat. Jag fattar att det här också är jobb, men det känns inte så. Det är bara kul att hänga med massa sköna människor, göra massa roliga saker, säger han. 

Utöver de sex redan omskrivna ska Alba August, Andreas Lundstedt, Dregen, Per Persson och Kerstin Ljungström delta i årets Så mycket bättre. Inspelningen pågår på Grå gåsen mellan den 9 och 18 juni. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!