Bildterapi för kropp och själ
- Som bildterapeuter tolkar vi inte. Det är samtalet kring bilderna som ger bildskaparen hjälp att förstå och nå sig själv.Lördagen den 2 oktober är inte bara Visbydag och kulturnatt på Gotland. Det är också Bildterapins dag i hela Sverige.Karin Degerfeldt, Kerstin Lindgren, Kirsti van den Brink och Margareta Fürst är fyra bildterapeuter i ett nätverk på ön.
Nätverk. Karin Degerfeldt, Margareta Fürst, Kirsti van den Brink och Kerstin Lindgren. I Visby finns rum för bildterapi på Sankt Lukas mottagning, Sankt Olof och Korpen.Foto: Rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Hon är legitimerad psykoterapeut vid Sankt Lukas mottagning på Gotland. Liksom Kerstin Lindgren, arbetsterapeut på Korpen, Kirsti van den Brink, sjuksköterska vid Sankt Olof, och skolpsykologen Margareta Fürst, arbetar hon med bildterapi som ett komplement i en terapeutisk process.
- Bildterapi ger utrymme för själen. Det är ett sätt att hitta sig själv, sitt uttryck och sin självbild. I bildterapi har klienten tolkningsföreträde. Det är i samtalet kring bilderna som vi kan hjälpa bildskaparen att själv nå insikt.
De fyra är utbildade i Umeå och medlemmar i Svenska riksförbundet för bildterapeuter med mål att värna om god kvalité och praxis samt utveckla bildterapin. Förbundet är rikstäckande och på Gotland har ett nätverk bildats.
Bildsamtal
Bildterapi, individanpassad och individuell eller i grupp, tillsammans med en terapeut ger tillfälle till reflekterande och bearbetande samtal. Behandlingsformen är en process utan facit, där den skapande verksamheten används för att stärka patientens jag och självkänsla.
- På arbetsterapin möter jag personer med både fysiska och själsliga handikapp. Där är bildterapi en del av gruppverksamheten och ett sätt att stärka patienten i vardagsliv och relationer till andra, berättar Kerstin Lindgren.
Vid Sankt Lukas tar Karin Degerfeldt emot patienter både privat och på remiss. Hon poängterar bildens styrka i att beröra alla sinnen, känslor, tankar och kropp.
Bilden först
- Att jobba med en bild inom skolans elevvård är en del i arbetet med barnen. Att hitta sin självbild och egna uttryck är en del av problemhanteringen. Vissa har svårt att prata och säger att de inte har några bilder i sig men kan upptäcka det i den skapande processen. Bilder finns i oss före ord och språk, konstaterar Margareta Furst.
Som sjuksköterska inom psykiatrin och konstnärligt utbildad betonar Kirsti van den Brink vikten av att skapa en trygg ram, där rummet och tidsramen bidrar till detta.
- Våra rum för bildterapi på S:t Olof, Sankt Lukas och Korpen är olika men inbjuder till skapande på olika sätt.
*kan hjälpa den som inte behärskar språket, saknar ord för känslor, pratar för mycket eller intellektualiserar.
*kan minska symptom relaterade till smärta och ångest.
*arbetar med människor i alla åldrar, inom somatisk och psykiatrisk vård, psykoterapi och själavård, specialpedagogik, rehabilitering, smärt- och traumaterapi.
*hjälper människor att lösa problem och konflikter, reducera stress, stärka självkänslan och komma till insikt.
Källa: bildterapi.se
*kan minska symptom relaterade till smärta och ångest.
*arbetar med människor i alla åldrar, inom somatisk och psykiatrisk vård, psykoterapi och själavård, specialpedagogik, rehabilitering, smärt- och traumaterapi.
*hjälper människor att lösa problem och konflikter, reducera stress, stärka självkänslan och komma till insikt.
Källa: bildterapi.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!