Tommy Wissing, lämnade posten som föreståndare för Birkagården för två år sedan, men efter årsskiftet är han tillbaka igen – trots att han fyller 70 senare i år. Susanne Ryderholm meddelade i november förra året att hon inte orkade fortsätta. Oron med pandemin, fler behövande än sängplatser på härbärget och för lite personal gjorde situationen ohållbar.
– Jag har varit här snart 16 år. Jag var pensionär i två år, men jag har varit här som frivillig under den tiden också, säger Tommy Wissing, som var föreståndare för Birkagården i 13 år.
Nuvarande föreståndaruppdraget är bara tillfälligt. Den 17 februari går ansökningstiden att bli hans ersättare ut och förhoppningen är att nästa föreståndare ska vara på plats kring månadsskiftet april/maj.
Det har även annonserats flitigt efter volontärer till verksamheten.
– Antalet volontärer har minskat kraftigt sista året och det har mycket med pandemin att göra, eftersom de flesta är 70+. Men nu har det kommit fyra-fem nya frivilliga, det börjar byggas upp successivt. Det börjar se ljust ut faktiskt.
I takt med att vaccinationerna kommer igång börjar även de tidigare volontärerna att komma tillbaka.
På grund av pandemin är antalet sängplatser på Birkagården begränsat till nio för män och två för kvinnor.
– Sedan jag kom tillbaka har det varit en kvinna och mellan sex och åtta män som bott här, det har aldrig varit fullt.
Annat var det i höstas då trycket var så högt att man flera gånger fick neka gäster på grund av platsbrist.
– Hela hösten var det högt väldigt tryck, men vid jultid mattades det av kraftigt. Många fick flytta in i kommunens boende, Hansegården, och en hel del åkte iväg på sina fängelsestraff.
I och med pandemin har Birkagårdens dagverksamhet hållit stängt, vilket innebär att personalresurser kunnat flyttas från dagtid till natt. Sammanlagt har härbärget fyra heltidstjänster, tre nattetid samt föreståndaren som arbetar dag och kväll.
Pandemin har inte påverkat klientelet nämnvärt, enligt Tommy Wissing.
– Det man märker av är att det är många som är i nöd och inte har någon mat, som kommer hit på kvällarna och får en matkasse med sig hem.
Nu under pandemin handlar det om sju-tio personer som varje kväll hämtar mat på Birkagården.
– När dagverksamheten är öppen så äter de flesta sig mätta här på dagarna och behöver inte komma hit på kvällarna.