Birkas personal går på knäna

Trycket på Birkagården har dubblerats sedan Tillnyktringsenheten stängde, säger föreståndaren Tommy Wissing.Han hoppas nu att något görs för den utsatta gruppen.

Ordning. Anne Sellén städar för dem som ska övernatta.

Ordning. Anne Sellén städar för dem som ska övernatta.

Foto: Krister Nordin

Visby2013-04-03 11:56

Birkagården har inga ekonomiska problem och verksamheten får de pengar som man behöver, eftersom Visby Domkyrkoförsamling står för personalkostnaden och Region Gotland står för lokalhyra, el och värme.

Däremot får Birkagården ta emot allt fler överberusade människor sedan Tillnyktringsenheten (TNE) stängde.

Samtidigt väljer färre att arbeta som frivilliga.

Allt har dessutom ett samband. Efter att enheten stängde finns det bara två platser på psykiatrin och några platser hos polisen för tillnyktring, enligt föreståndaren Tommy Wissing.

– Man behöver bedömas av en läkare eller sjuksköterska för att bli inlagd på någon av psykiatrins tillnyktringsplatser. När TNE fanns kunde vi köra dit dem direkt. Nu ska polisen köra dem till psykiatrin och vänta när en läkare kontrollerar den överberusade. Det kan ta lång tid och då tar hellre polisen in dem hos sig eller kör dem till oss. Antalet boende har ökat kraftigt sedan TNE stängde, nästan dubblerats, säger Tommy Wissing.

Vill satsa på hjälp

Tommy Wissing skulle vilja se att Gotland satsade på en egen rehabilitieringsenhet eller ett boende. Han tror inte att Tillnyktringsenheten öppnar igen – men skulle vilja ha ett alternativ till det som finns i dag:

– Jag önskar att man satsade mer pengar på att hjälpa dem att komma ur sitt beroende. Man ska inte kunna gå och supa varje dag och bli så full så att man hamnar i fyllecell. Det kostar mycket pengar och gör ingen nytta i längden.

Vad kan man göra annars om man inte öppnar ett rehabiliteringsboende?

– Anordna fler aktiviter. Finns det inget att göra, då går man i stället och dricker på stan. Det ska finnas utrymme till aktiviter och skulle det bli så hade jag gärna haft öppet på helgerna.

Sjukvård på plats

Helagotland.se skrev i tisdags om att sju personer ur missbrukargruppen avlidit under vintern. En annan av Tommy Wissings önskningar är att en sjuksköterska kommer till Birkagården – för att bättra på allmäntillståndet hos dem som bor där ofta.

– De söker sig inte själva till sjukvården. Skulle en sjuksköterska komma hit, då kanske man skulle upptäcka deras sjukdomar i tid och kunna göra något åt det, säger Tommy Wissing.

En belastning

När de överberusade människorna har kommit till Birkagården har det varit tungt för de frivilligarbetande, och många har därför valt att sluta.

– Det är en jättejobbig belastning. Tanken är att man ska kunna sköta sig själv när man kommer hit. Vi ska inte behöva ta hand om dem, säger Tommy Wissing.

– I början hade vi drygt 130 frivilliga och nu är det cirka 50.

Men personalen som är där trivs med sitt arbete. Det säger Anne Sellén som arbetar på Birkagården just nu.

– Stämningen mellan alla inblandade är verkligen unik. Men vintern har varit jobbig, men nu mår alla allt bättre, säger Anne Sellén.

”Längtar hit”

Nu vill Birkagården ha fler frivilliga för att minska på trycket hos den övriga personalen.

– Jag längtar hit redan på morgonen. Alla som är här är väldigt glada för att Birkagården finns. Så det är väldigt kul att jobba här, säger Anne Sellén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om