Biskopen tar över konst från stängda museet

Stängningen av Konstmuseet i november öppnar för att konsten visas i nya sammanhang. Biskopsgården har blivit något av en konsthall.

Thomas Peterson har valt konst i samverkan med sin fru  Susanna och Marika Bogren från museet. Hans egen favorit är Hjalmar Strååts "Julafton" från 1940. Den passar väl in i det bibliotek som har en inredning från samma decennium.

Thomas Peterson har valt konst i samverkan med sin fru Susanna och Marika Bogren från museet. Hans egen favorit är Hjalmar Strååts "Julafton" från 1940. Den passar väl in i det bibliotek som har en inredning från samma decennium.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-01-10 10:02

Året som gått

I september kom beskedet. Konstmuseet måste stängas. Inomhusklimatet i lokalerna var så dåligt att konstverken riskerade att ta skada och i november stängdes portarna till det stora huset på S:t Hansgatan. Men verksamheten har inte avstannat. Nu presenterar museet sin konst i nya sammanhang.

Väggarna gapade tomma i salar och salonger när biskop Thomas Peterson och hans familj flyttade in i Biskopsgården 2018. Han kom överens med Marika Bogren på Gotlands museum om att väggarna i de mer offentliga rummen skulle prydas av konst från museets arkiv.

– I ett bra samarbete finns två vinnare. Här får vi nu visa upp vår konst i ett hyfsat officiellt sammanhang, säger Marika Bogren.

Thomas Peterson och hans fru Susanna hade mycket att välja på när museet skulle stängas. Nu är all konst på plats.

Redan i kapprummet möter besökaren ett av konsthistoriens mest välbekanta Gotlandsmotiv: Carl Gustaf Hellqvists "Valdemar Atterdag brandskattar Visby". Orginalet hänger på Nationalmuseum, men detta är den oljemålade kopia som tidigare hängde i Säveskolans aula. En väldig tavla som gärna blir en "snackis" tack vare konstnärens yviga tolkning av historien.

– Vi hade en idé om att vi ville ha Gotlandskonst. Vi vill att alla besökare ska få en bild av Gotland, säger Thomas Peterson och visar oss runt.

På nedervåningen ligger fokus på naturmotiv och modernare konst. Ett stort strandmotiv av Olle Idewall pryder ena långväggen, flankerad av en djupblå Lars Lerbom.

En trappa upp möter vi några av Tyra Lundgrens textilier, men också konst av äldre datum. Salongen har fyllts med 1800-talskonst. En hel del av det som hänger här kommer från Konstmuseets permanenta utställning "Drömmen om Gotland – bilden av Visby" med konstnärer som Victor Lagerström, Anna Gardell-Ericson och Olof Hermelin. I "biskopinnans salong" fortsätter det med kyrkomotiv av bland andra Ferdinand Boberg och i den lilla matsalen syns bland annat ruiner från trakterna runt Biskopsgården.

Planen är att det ska bli visningar för allmänheten av konsten i Biskopsgården.

Kan andra få härbärgera konst från museet?

– Nu när museet är stängt är vi öppna för förslag. Men det förutsätter att det är en lokal med publika inslag och att det är en lokal där säkerheten kan garanteras och där konsten mår bra, säger Marika Bogren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!