Trädgården vid biskopsgården är vacker och välskött. Länsmuseet har tagit fram en vårdplan för hur växterna ska vårdas och bevaras.
Men nu måste en art bort. Bland mullbärsträd och valnötsträd finns ett kinesiskt gudaträd. I juli beslutade EU att klassa arten som invasiv. Det innebär att det är förbjudet att importera, sälja, odla, transportera och sätta ut trädet i naturen. I den information som Naturvårdsverket lämnade i november anges att ”etablerade gudaträd ska tas bort”.
– Vi har fått besked från länsstyrelsen att trädet bör tas bort skyndsamt. Men eftersom biskopsgården är byggnadsminne krävs det tillstånd först, säger biskopens sekreterare Grym Sara Sjöberg.
Klara Holmqvist, som är kyrkogårdsingenjör vid domkyrkoförvaltningen, tycker det är synd att trädet måste bort:
– Det är ett fint träd, särskilt på hösten när det får sina rödbruna frökapslar.
Region Gotlands landskapsingenjör Johan Arvidsson håller på att inventera träd i Visby. Hittills har han hittat några exemplar av gudaträd, två av dem i Almedalen.
– Det är fina träd, och det är tråkigt om vi måste ta bort dem. Jag har inte sett att vi har haft några problem, säger han.
Förutom i Almedalen har Johan Arvidsson noterat ett gudaträd vid Östra kyrkogården, och förmodligen finns det ett i Slite också.
Gudaträd blev populära att importera redan på 1800-talet. Det har tidigare funnits ett exemplar i DBW:s botaniska trädgård.
– Det planterades kanske på 1970-talet. Men det blev rötskadat och vi tog bort det för två år sedan, berättar Ann-Kristin Hallin som sköter trädgården tillsammans med Bonnie Öhman.
Från Gotland har bara ett fåtal fynd rapporterats till Artdatabanken. Förutom i biskopens trädgård har ett träd vid Bingers kvarn anmälts. Gudaträd finns även i en trädgård på södra Gotland.
Flera av de exemplar som anmälts till Artdatabanken är gamla, och just äldre träd kan ställa till problem. Då ökar risken för spridning eftersom stora träd får flera blommor och sätter fler frön. Det varmare klimatet ökar risken för storskalig spridning. Gudaträd sprider sig även med kraftiga jordlöpare, och har ett aggressivt rotsystem som kan skada infrastruktur. Rötterna avger även en vätska som hindrar andra växters tillväxt.
Gudaträd kan även orsaka allergiska reaktioner vid kontakt med pollen eller blommor. I Tyskland och USA, där trädet är vanligt, bekämpas det årligen för mångmiljonbelopp.