Smarta lösningen: Spolar med eget regnvatten

Den akuta bristen på vatten fick Bjerne von Schulman att tänka till. Sedan en vecka tillbaka spolar han två toaletter och kör tvätt- och diskmaskin på bara regnvatten.

Vattnet från Bjerne von Schulmans tak leds via stuprör ner i två tankar under mark. Med hjälp av det egna systemet spolar han toaletter och kör tvätt- och diskmaskin på regnvatten.

Vattnet från Bjerne von Schulmans tak leds via stuprör ner i två tankar under mark. Med hjälp av det egna systemet spolar han toaletter och kör tvätt- och diskmaskin på regnvatten.

Foto: Henrik Radhe

Visby2021-08-06 11:35

I samband med att hela huset i Visby innerstad totalrenoverades och taket åt norr skulle läggas om klurade Bjerne von Schulman, som gillar tekniska lösningar, på ett eget system för att ta vara på allt regnvatten.

– Taket är på 50 kvadratmeter, säger han och visar stuprören som är ihopkopplade med varandra och leder allt vatten till två stora tankar.

En tank rymmer 1 000 liter och hissades ner i källaren, den andra är plattare och rymmer 1 500 liter och göms ute under den stensatta altanen. Båda förbinds med slangar som reglerar att de fylls lika fort när det regnar.

– Regnar det 10 millimeter har jag 500 liter i tankarna. Vid 50 millimeter har jag fyllt hela systemet, säger Bjerne von Schulman.

Med hjälp av ett eget separat rörsystem leds regnvattnet upp i huset, och förser två toaletter samt tvätt- och diskmaskin med vad som går åt.

– Maskinerna mår bra av regnvattnet, det är oerhört skonsamt och har ingen kalk i sig, säger Bjerne von Schulman och förklarar att han dessutom kan tvätta bilen eller vattna hur mycket han vill nu, trots det bevattningsförbud som råder.

Eftersom huset ändå skulle renoveras blev det inte mycket extraarbete att dra dubbla rörsystem, och de två tankarna var relativt billiga.

– Ungefär 15 000 kronor har allt material kostat, säger han och menar att regionens vattentaxa är alldeles för billig.

Under rådande vattenbrist är framtiden för Gotland, enligt Bjerne von Schulman, att ta vara på mer regnvatten. Och då måste det löna sig att investera i tekniska lösningar. 

– Om vattnet nu kostar 15 kronor kubiken är det 1 000 kubik, 400 fyllda system, som jag måste köra igenom innan det här har betalat sig, säger han.

För Gotland tror han istället på en modell med ransonering där alla har rätt till en kvot gratis, kanske 100 liter per dag. Därefter kostar vattnet – betydligt mycket mer än i dag.

– Jag hoppas att fler hakar på det här sättet att spara regnvatten, det måste vi nästan med tanke på vattenbristen.

Sedan systemet kopplades in för en vecka sedan har intresset på sociala medier varit mycket stort. Bjerne von Schulman tror att många fler skulle vilja göra likadant, och han menar att Region Gotland borde gå före med exempelvis gymnastikhallar och andra stora takytor.

– De leder bara ut regnet i dagvattnet och rakt ut i Östersjön. Jag tror att det är där framtiden börjar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!