Inger Lekander, Kärstin Sandberg och Ylva Coughlin har botaniserat i blomsteraffärens färgprakt och valt ut årets plantor till några av Kastanjegatans blomlådor. I år blir det blå kantlobelia och rosa pelargoner som ska spraka i blomlådorna i kvarteret Fjällskivlingen.
– Det kommer att bli jättefint när de har rotat sig ordentligt och börjar bre ut sig, säger Ylva Coughlin och sätter spaden i jorden.
Som frivilliga blomvärdar får de ett presentkort på 150 kronor till varje blomlåda från Gotlandshem, men hur planteringen ska komponeras och skötas bestämmer de själva.
– Det fungerar jättebra. Vi har ett 20-tal blomvärdar som tar hand om blomlådor och rabatter och deras planteringar är ofta roligare och mer kreativa än de vi sköter själva, säger Nora Olofsson som är kommunikatör på Gotlandshem.
– Det är roligt när det är lite pyntat, säger Kärstin Sandberg.
På de tre gårdarna på Kastanjegatan finns det just nu sju blomvärdar som tar hand om tio stora blomlådor. Förutom Ylva, Kärstin och Inger är också Pia Pärlsäter, Kristina Mörner, Valborg Nilsson och Rolf Karlsson engagerade i arbetet.
– Och är någon bortrest så hjälper vi naturligtvis varandra att vattna, säger Inger Lekander.
Att det är fint på gården bidrar naturligtvis till trivseln i kvarteret.
Samtidigt satsar Gotlandshem på en annan odlingsmöjlighet för hyresgästerna. Projektet ”Hemodlat” har blivit ännu mer populärt. Här får hyresgästen en pallkrage med jord som placeras ut i bostadsområdet. I vår har ett 50-tal hyresgäster nappat på möjligheten.
Kvarteret Vitkålen var först ut och där finns i dag ett 20-tal odlingslådor. De har placerats i en grupp på en av innergårdarna och trots att odlarsäsongen ännu inte har kommit så långt så grönskar det i lådorna. Här finns gräslök, sallad och lök och flera odlare har satsat på jordgubbar som redan har gått i blom.
Det som växer i lådorna tillhör odlaren, men på en låda finns en lapp där grannarna generöst uppmanas att smaka på jordgubbarna.
Nora Olofsson på Gotlandshem ser flera vinster med odlingsprojekten:
– Vi gör det möjligt för hyresgästerna att få testa att odla och genom att lådorna placeras i grupper blir det också en mötesplats. För det blir ju lättare att prata med grannarna när man har något att samlas omkring.