Boende i studentlägenheter riktar kritik mot nya ägaren

Studenterna Lisa Ericson och Emma Larsson upplever att det skett kraftiga försämringar sedan K2A tog över studentbostäderna på Mejerigatan i Visby. Det tar lång tid att få saker fixade och bemötandet är oftast negativt, menar de.

Studenten Lisa Ericson menar att kvaliteten på framför allt servicen blivit sämre sedan K2A tog över studentbostäderna på Mejerigatan, som tidigare ägdes av Gotlandshem.

Studenten Lisa Ericson menar att kvaliteten på framför allt servicen blivit sämre sedan K2A tog över studentbostäderna på Mejerigatan, som tidigare ägdes av Gotlandshem.

Foto: Albin Jakobsson

Visby2024-06-12 11:10

Nyheten i korthet

  • Studentbostäder på Mejerigatan i Visby, ägda av fastighetsbolaget K2A, kritiseras för dålig service och långsamhet när det gäller att fixa problem.
  • Två studenter, Lisa Ericson och Emma Larsson, vittnar om sitt missnöje och delar erfarenheter av bristande bemötande och långsam respons på felanmälningar.
  • K2A:s förvaltare, William Celsing, medger att det kan ha varit förseningar i vissa ärenden och lovar att förbättra servicen. Han försäkrar att företaget strävar efter att lösa grundläggande problem snarare än att bara behandla symptom.

Den 1 september 2022 tog fastighetsbolaget K2A över studentlägenheterna på Mejerigatan i Visby, som tidigare ägdes av Gotlandshem. Lisa Ericson från Gävle flyttade in där redan till höstterminen 2021 då hon började studera till byggnadsantikvarie på Campus Gotland.

– Först tänkte jag inte på att det skett ett ägarbyte alls, men sen började jag märka av skillnader, säger Lisa Ericson.

undefined
Lisa Ericson har nu tagit examen och flyttat från Gotland, och menar att det är skönt att fått lämna lägenheten.

En söndag gick toaletten i hennes och sambons lägenhet sönder. 

– Vi märkte att det inte gick att spola och att vattnet så när rann över kanten, säger Lisa Ericson som då ringde journumret.

Där fick hon tips om att hälla vatten i toan, men det fungerade inte och samma kväll anmälde hon problemet som ett akut ärende. Sådana ska enligt fastighetsbolagets hemsida återkopplas inom 24 timmar. När hon inte fick någon återkoppling på måndagsförmiddagen, ringde Lisa klockan 13, då telefonväxeln öppnade. Hon fick då beskedet att en vaktmästare skulle komma och fixa toaletten.

– Men ingen dyker upp. Jag får ta kontakt med jouren igen, som då skickar de en väktare på kvällen för att lösa problemet. Jag tänker då mest "vad ska en väktare göra för nytta?", säger Lisa Ericson.

Väktaren kunde inte heller fixa toaletten och först vid 10-tiden på tisdagen dök en vaktmästare upp, och löste problemet på bara några minuter.

– Då kände jag mest att om det skulle gå så här snabbt, varför var det så svårt att komma hit på måndagen? Jag kände mig väldigt orättvist behandlad, säger Lisa Ericson.

undefined
K2A köpte studentbostäderna för 130 miljoner kronor.

Hon berättar om ett annat exempel, där en granne stod utan kylskåp i tre veckor.

– Det gick sönder och han fick ha alla sina kylvaror ute på balkongen. Turligt nog så var det vinter, men det är ju inte direkt optimalt, säger Lisa Ericson.

Enligt henne fick grannen inte någon uppdatering under tiden om hur det gick och den enda ekonomiska kompensationen blev 500 kronors avdrag på hyran.

Lisa Ericson hade själv problem med sitt kylskåp när Gotlandshem fortfarande var hyresvärd.

– På bara några dagar hade jag ett helt nytt kylskåp på plats. Jag tycker att skillnaden på hanteringen i dessa fall tydligt visar på en försämring. Jag har självklart en förståelse för att saker kan gå sönder, men jag tycker bemötandet är för dålig som det är nu.

undefined
"Nu råder jag folk som jag känner, som har funderingar på att flytta till Gotland för att plugga, att inte flytta in i de här lägenheterna. Det är inte värt det", säger Lisa Ericson.

Lisa är nu klar med sin utbildning och nyligen gick flyttlasset tillbaka till fastlandet för jobb. Hon är glad över att hon fått lämna studentlägenheten.

– Jag vet att jag inte är den enda som haft problem. Nu råder jag folk som jag känner, som har funderingar på att flytta till Gotland för att plugga, att inte flytta in i de här lägenheterna, säger Lisa Ericson.

Emma Larsson är likt Lisa numera nyexaminerad, men bor ännu kvar på Mejerigatan, med två månader kvar på sin uppsägningstid. För hennes del började problemen relativt omgående efter att hon flyttade in i december 2022.

– Sedan jag flyttade in har det blivit stopp i toaletten minst en gång i månaden, om inte mer, säger Emma Larsson som efter flera felanmälningar fick ett nummer till vaktmästaren, för att ringa när toaletten strulade.

– Det känns som att de jobbar mycket med "quickfix" och att de inte tar tag i grundproblemet.

undefined
"Det känns som att de jobbar mycket med "quickfix" och att de inte tar tag i grundproblemet", säger Emma Larsson.

Under våren blev det stopp i toaletten tre gånger under loppet av ett par veckor. Emma felanmälde på en onsdag, men ingen vaktmästare kom innan helgen, vilket ledde till att hon fick kontakta jouren som kunde konstatera att något i rören satte stopp. Hon försökte då på nytt ta kontakt med vaktmästaren.

– Jag fick inget svar förrän på söndagen, där han i ett sms frågade om det hade löst sig. Jag svarade att det hade löst sig tillfälligt, men att jouren sagt att det måste göras något åt stoppet i röret. Det fick jag inget svar på och sen på måndagen fick jag ett mejl om att mitt ärende var hanterat, men ingenting om att de skulle komma hit och kolla.

undefined
William Celsing (till vänster), förvaltare på K2A och ansvarig för fastighetsbolagets studentbostäder på Gotland, här tillsammans med Eva Nypelius (C) och Fredrik Blom, affärsutvecklare på K2A, i samband med invigningen av bolagets studentlägenheter i kvarteret Korpralen på A7-området.

William Celsing är förvaltare på K2A och ansvarig för bostäderna på Gotland. I ett mejl till Helagotland bemöter kritiken från Lisa Ericson:

"Väldigt tråkigt att höra att hyresgästen var missnöjd när det gäller återkoppling. Vi har tre prioriteringsnivåer på ärenden, där akuta ärenden ska återkopplas inom 24 timmar. Min bild är att vi generellt är bra på att hålla oss inom utsatta tidsangivelser och att när vi inte gör det finns det goda skäl, till exempel att det är mer komplexa ärenden som behöver mer tid för att benas ut."

"Men det är möjligt att det gått långsamt i ett visst ärende som jag inte känner till. I så fall får vi skärpa oss."

Angående Emma Larssons kritik skriver han att "det som beskrivs låter inte alls bra" och att K2A alltid strävar efter en "bra service" och "gedigna lösningar".

William Celsing skriver vidare att han inte har mer information kring det Emma berättar om. "Men generellt kan jag säga att vi alltid vill lösa grundproblemet, inte bara symptomen. "Quickfix" är ju inte bara dåliga för hyresgästen, utan tenderar också att bli dyra i längden för oss som fastighetsägare."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!