Personalläget på Svenska kyrkans natthärbärge är ansträngt i coronatider. Detta eftersom många av dem som jobbar där är i riskgruppen.
– Det har varit tufft att få ihop schemat, men april ser ut lösa sig. Maj däremot, då blir det knepigt igen, säger föreståndaren Susanne Ryderholm.
Men nattgästerna då? De som likt alla andra uppmanas att stanna hemma, men som inte har några hem att stanna i. Problematiken har lyfts i en rad insändare de senaste dagarna.
– Vi har att göra med en utsatt grupp, där många har underliggande sjukdomar och missbrukarproblematik. Så visst finns det skäl till oro, säger Susanne Ryderholm.
Birkagården ställde för en tid sedan in samtliga dagsverksamheter, delvis för att minska risken för smittspridning på härbärget.
– I vårt fall kan det till och med finnas fördelar med att våra boende håller sig utomhus. Merparten av dem brukar gå till samma ställen dagtid och sedan röra sig på en begränsad yta. De är sällan inne i folksamlingar i butiker och så, där risken att smittas är större, säger föreståndaren.
Häromveckan upplevde flera boende på Birkagården förkylningssymtom. Åtta personer testades för covid-19 – samtliga negativt. Men frågan kvarstår: Vad händer om smittan sprider sig till natthärbärget?
– Det är ett orosmoln det där. Direktiven jag fått är att Birkagården kommer att stängas om någon här smittas, och att regionen i så fall ska gå in och ordna annat boende, säger Susanne Ryderholm.