Boende sågar p-förbudet: "Alla är jätteirriterade"

Problem med parkerade bilar längs med Furulundsgatan har gjort att regionen nu infört ett parkeringsförbud längs med gatan. Men boende på Furulund är långtifrån nöjda med åtgärden.

På Furulundsgatan i Visby har det införts parkeringsförbud. Bilden visar var förbudet övergår i motsatt färdriktning, cirka 200 meter från utfarten till Allégatan.

På Furulundsgatan i Visby har det införts parkeringsförbud. Bilden visar var förbudet övergår i motsatt färdriktning, cirka 200 meter från utfarten till Allégatan.

Foto: Jenny Nilsson

Visby2024-04-12 16:15

I mitten av mars infördes en ny parkeringsreglering med ensidigt parkeringsförbud längs med hela Furulundsgatan. Bakom beslutet ligger problem kring framkomligheten men också trafiksäkerheten – något som Region Gotland också fått in synpunkter på från boende på Furulund.

Gunilla Örndén bor i ett av husen på högra sidan av Furulundsgatan (från infarten sett) sedan många år. När det blev känt att parkeringsförbudet skulle införas, reagerade hon positivt. Tills den dag som skyltarna kom upp. I östlig riktning, på väg in i området, börjar parkeringsförbudet att gälla först cirka 200 meter in på Furulundsgatan. 

– Det är ju på höger sida, när man kommer från Allégatan, som problemet finns. Nu är det parkeringsförbud på vänstra sidan, men där är det ju ingen som ställer sig. Så det här är ju bara löjligt, säger hon.

undefined
Gunilla Örndén bor på Furulundsgatan, här tillsammans med sonen Svante Örndén som bor i ett eget hus på gården.

Sonen Svante Örndén, som bor med fru och barn i ett eget hus på föräldrarnas tomt, fyller i:

– Visst är det bra att säkra framkomligheten på hela Furulundsgatan, för exempelvis räddningstjänsten. Men det är ju inte längre upp på gatan som den verkliga problematiken finns. Det är här nere vid oss – där man inte har infört parkeringsförbud.

Han tror att risken är stor att det förr eller senare inträffar en olycka.

– Det bildas ju köer när folk tvingas vänta på mötande trafik när det står bilar parkerade på lång rad härute. Många orkar inte vänta och då tvingas man gasa på för att hinna runt. Så att det är 30-sträcka spelar inte någon större roll.

undefined
Bild från hur det kan se ut när många bilar står parkerade i början av Furulundsgatan.

De har svårt att förstå hur Region Gotland har tänkt i frågan.

– Vi vet att alla som bor här är jätteirriterade, säger Gunilla Örndén.

Både hon och sonen har försökt att få svar på varför man gjort som man gjort, och hur man har tänkt, genom flera mejl till regionen. Svante Örndén har även skickat in bilder på hur det ser ut när det är som värst.

Enligt William Forslund, enhetschef på Trafik och Gata, grundar sig teknikförvaltningens uppdelning av förbudet, på de många korsningarna på södra sidan av Furulundsgatan.

– Eftersom det är tio meter från korsning som gäller för att få parkera, skapar det flera platser längs gatan där du ej får parkera. Att ha denna sida helt fri skapar då bättre förhållanden, samtidigt som det ges en viss möjlighet att parkera inom området på andra sidan. Denna lösning är på det stora taget positiv för området, säger han om kritiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!