Boförening stÀms efter nekad försÀljning

En bostadsrÀttsförening stÀms pÄ 150 000 kronor. Detta sedan sÀljaren nekats av föreningen att sÀlja till högstbjudande.

En bostadsrÀttsföreningstvist kan komma att bli avgjord av tingsrÀtten.

En bostadsrÀttsföreningstvist kan komma att bli avgjord av tingsrÀtten.

Foto: Arkivfoto

Visby2019-10-14 12:09

AffĂ€ren skedde under vĂ„ren 2018. SĂ€ljaren genomförde affĂ€ren med högstbjudande vars bud lĂ„g pĂ„ 4 400 000 kronor. Men den 12 april meddelade föreningen genom ordföranden att köparna nekades medlemsskap i föreningen. Detta eftersom de inte avsĂ„g att bosĂ€tta sig i lĂ€genheten permanent. 

SÀljaren fick dÄ överlÄta lÀgenheten till en av de andra spekulanterna. Dennes bud lÄg pÄ 4 250 000 kronor, sÄledes 150 000 kronor lÀgre. Och det Àr denna summa som sÀljaren stÀmt bostadsrÀttsföreningen pÄ i skadestÄnd.

I stĂ€mningsansökan hĂ€vdar sĂ€ljaren, via sitt ombud, bland annat att Föreningens beslut att neka köparna medlemsskap saknar stöd i sĂ„vĂ€l lag som i föreningens stadgar. Detta eftersom köparna klargjort att de avsĂ„g att bosĂ€tta sig i lĂ€genheten i den mening som avses i stadgarna. 

De hade bland annat i ett brev till föreningsstyrelsen förklarat att de kommer att vara pĂ„ Gotland under hela Ă„ret och inte endast under sommarmĂ„naderna. Detta menar sĂ€ljaren innebĂ€r att omfattningen av köparnas framtida vistelse i lĂ€genheten Ă€r vĂ€l förenligt med stadgevillkoret om att medlemsskap i föreningen endast kan beviljas för förvĂ€rvare som avser att bosĂ€tta sig permanent i lĂ€genheten. 

Det hĂ€vdas ocksĂ„ att under samma kalenderĂ„r har köpare godkĂ€nts som inte avsett att permanent bosĂ€tta sig i lĂ€genheterna. Om parterna inte uppnĂ„r en förlikning kommer förhandlingar att ske i tingsrĂ€tten under nĂ€sta vecka. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!