Sedan årskurs 4 har det mesta handlat om böcker i Roland Salemarks liv. Hans klassföreståndare på skolan i Västerås var även bibliotekarie, och öppnade världen till läsningen, som sedan skulle ge honom hans karriär, resmål, stora intresse och vänner.
– Jag föll pladask. Den där känslan när man hittar en riktigt bra bok och verkligen får leva i berättelsen, berättar han när GA träffar honom på hans arbetsplats, där även personalmatsalen pryds av en sprängfylld bokhylla.
Roland Salemark, som äger och driver bokhandeln Wessman och Pettersson på Adelsgatan i Visby, levde sina första år i Storuman i Lappland, en kommun som i dag har omkring 2 000 invånare. Efter att föräldrarna skiljde sig när han precis börjat på lågstadiet gick flyttlasset söderut, till Lund.
– Mamma jobbade på telegrafen men när det automatiserades behövde hon leta nytt. Mormor, morfar och en moster flyttade också, det fanns inga jobb kvar i Storuman, säger han, och berättar om hur öde hans hembygd nu upplevs när han besöker barndomsorten.
Rolands mamma studerade i Lund, träffade en man och efter något år flyttade familjen till Västerås. Där skulle Roland bli kvar i över 30 år. Det var inga mängder med böcker i föräldrahemmet under uppväxten, även om mamman var med i en bokklubb, utan det kom under skolåren.
– Det fanns ett bibliotek i närheten av skolan och de bibliotekarierna matade mig med böcker. Sen fortsatte jag att läsa, säger han.
På högstadiet fick han praoplats i en bokhandel, som passande nog hette "Pettersons bokhandel", i Västerås och när han gått ut årskurs 9 blev det hans första sommarjobb. Sommarjobbet blev en fast tjänst efter gymnasiet och lumpen.
I tidiga 20-års åldern hotades bokhandeln av konkurs, och redan då försökte Roland och en kollega köpa och ta över butiken.
– Min kollegas karl var ekonom, det gjorde saken lite enklare. Jag gillar ju papper, men inte papper med en massa siffror på. Det ska vara bokstäver, säger han och skrattar.
Köpet blev aldrig av och han bytte arbetsgivare, och var sedan med och byggde upp en bokhandel i Västerås på nära tusen kvadratmeter. Men år 2004 började han känna sig klar, och funderade på om det inte var dags för en ny utmaning.
Roland fick jobberbjudande av Ica-förlaget som hade sitt säte i Västerås, fick nys om en bokhandel på Kungsholmen i Stockholm som letade ny ägare, och om att Bokia i Visby var till salu.
– Jag hade aldrig varit på Gotland men hade en planerad resa med några kollegor bara två veckor senare. Och det var jäkligt bråttom, Akademibokhandeln hade redan lämnat bud, berättar han.
Och snabbt gick det.
– Väl i Visby gick jag första dagen till bokhandeln och kände att "this is it". Dag två stod jag i förra ägarens trädgård och skålade i bubbel, trots att ingenting var klart med banken än. Ibland bara klaffar det.
Efter lite om och men hittade Roland Salemark en bostad vid Wallérs plats i Visby innerstad, och började nya jobbet år 2005.
– De första åren handlade det bara om att jobba. Jag var taggad på att komma igång, och kände att det fanns mycket att göra.
Du funderade aldrig på att byta namn?
– Nej, nej. Namnet är från 1883, det ändrar man inte.
Den fysiska bokhandeln har haft, och har fortsatt, utmaningar för att kunna leva vidare. En av utmaningarna Roland Salemark varit med om var när Region Gotland flyttade från lokalerna i innerstaden.
– Då tappade vi en miljon kronor i omsättning. Lunchhandeln och eftermiddagshandeln försvann. Det var inte bara anställda som handlade utan även alla som skulle besöka regionen, säger han, och berättar att han har funderat på att byta lokal ett par gånger men att det än så länge inte blivit verklighet.
Roland Salemark berättar även om orter som Motala, Katrineholm och Oskarshamn som förlorat sina lokala bokhandlar.
– Först kom näthandeln som var en jäkla smäll, men som vi mer och mer lärt oss att hantera. Sen kom e-böckerna, som jag i och för sig inte tror kommer slå så stort, och sedan ljudböckerna med alla strömningstjänster.
Själv lyssnar han inte på ljudböcker, men han är lite oroad över dess framfart.
– Det märks att förlagen i viss utsträckning börjar styra marknaden mer mot ljud, det är lite jobbigt.
Alltmer digitaliseras, och även om försäljningen av digitala böcker har ökat något de senaste åren är det fortfarande långt fler som läser pappersböcker.
– Pappersboken är oslagbar som läromedel, kunskap och upplevelse. Bara doften och känslan, den ger så mycket mer, säger Roland Salemark.
Genom åren i litteraturens tjänst har Roland Salemark skapat sig ett kontaktnät i hela boksverige. Han är med i urvalsgruppen för "Ugglan bokhandel", som samlar drygt 80 bokhandlar i landet däribland Wessman och Pettersson, och bestämmer vilka böcker som ska köpas in till vår-, höst- och vintersäsong samt till den årliga bokrean i februari. Det blir också en hel del inspirationsresor runt om i Europa.
År 2015 var han en av fem medlemmar i Augustprisjuryn, som skulle nominera och kora årets vinnare i kategori skönlitteratur.
– Det var skithäftigt, men herregud så mycket läsning det var. Då hade jag nästan lite ångest, det var så stressigt. Jag hade nog kunnat få fortsätta, men det räckte med att göra det en gång.
Hur mycket läser du?
– Konstant. Jag har alltid en bok igång som jag läser. Sedan blir det mer när jag tar mina läsveckor. Nyligen var jag på Fårö i sju dagar och då gick det åtta böcker.
Roland Salemark reser en del varje år, både i tjänsten och privat, och det är då det blir som mest läsning.
– Jag brukar åka till Grekland och då har jag två resväskor med mig. En med bara böcker, och en med annan packning, säger han och skrattar.
I och med jobbet måste du läsa alla möjliga sorters böcker, men vad föredrar du för genre?
– Historia. Nyligen läste jag "1795" bara för mitt eget höga nöjes skull.
Och den självklara följdfrågan: Vad gillar du inte?
– Blodiga deckare. Det är hemskt.
Vågar jag ens fråga vilken som är din favoritbok, kan du välja?
– Nej. Det går inte. Allt har också sin tid och du utvecklas som läsare. Jag har läst om någon bok jag älskade när jag var i 20-års åldern, men den var inte alls lika bra nu. Jag undrar om man ska läsa om böcker egentligen.
Fotograf Henrik Radhe ber Roland grovt uppskatta hur många böcker han kan ha plöjt genom åren, inte heller det den lättaste frågan att svara på.
– Å herregud. Vi måste upp i tusental. Va jobbig du är, säger han och skrattar, och fortsätter att fundera innan han landar i att det nog handlar om mellan fyra- och femtusen böcker.
På frågan om han inte vill skriva en egen bok kommer svaret blixtsnabbt: Nej.
– Nej, jag vill bara läsa. Läsa och förmedla. Det finns ingenting roligare än att tipsa om böcker.
Vid den här tiden på året för exakt 16 år sedan flyttade Roland Salemark till Visby och tog över butiken. Sedan dess har han genomfört en hel del förändringar, och idéerna är inte slut än.
– Vi skulle behöva mer utrymme, det är något vi drömmer om. Jag skulle vilja ha plats för 50 stolar och kunna ha författarkvällar med livemusik, kanske ett litet kafé. Som det är i dag går det inte. Att kunna ha aktiviteter tror jag också behövs för vår fortsatta överlevnad.
Laddar du för 16 nya år nu?
– Nej. Eller kanske. Jag skulle vilja trappa ner om fem, sex år men jag vill inte sluta jobba helt. Det skulle vara så roligt att få vara ledig en sommar och njuta av Gotland. I juli jobbar jag alltid sju dagar i veckan. Då får de andra vara lediga, så är jag ledig mot hösten.