Roland Salemark på Wessman & Pettersson har överlevt både konkurrensen från näthandeln och regionens flytt från Visby innerstad. Men under förra året blev det riktigt kärvt.
– Det hände något radikalt med flödet. Det har blivit svårare att få in folk till stan. Muren blev plötsligt ett större hinder än tidigare, konstaterar han.
När också julhandeln blev en besvikelse tvingades Roland Salemark säga upp en av sina anställda. Nu lutar det åt att bokhandeln också kommer att hålla stängt på söndagar.
– Jag har ännu inte bestämt mig ännu, men om det fortsätter så här måste jag göra något. I höstas fick jag betala för att hålla öppet. Och i söndags hade vi 14 betalande kunder i butiken och jag fick bara täckning för en tredjedel av lönekostnaden, säger Roland Salemark.
Trots att Visby Centrum på sin hemsida går ut med att ordinarie öppettider är 12-16 på söndagar är det i dag bara lite mer än en handfull butiker på Adelsgatan som har öppet på söndagar.
– Om vi ska ha söndagsöppet måste folk gå ut och handla. Som det är nu går det inte, säger en anställd som arbetar i en av de butiker som håller söndagsstängt.
Och risken finns att fler butiksinnehavare kommer att gå på den linjen. Lars Gneipelt på Royal Design utanför Österport hade bara fem betalande kunder en söndag nyligen.
– Så visst har tanken funnits att ha stängt på söndagarna, säger han.
Roland Salemark och Lars Gneipelt vill hålla ut. De vet att butikerna är viktiga för besöksnäringen. De får staden att kännas välkomnande.
– Det ger negativa signaler om ingenting är öppet när besökare går och väntar på båt eller flyg. Vi kan inte ha en död stad, säger Lars Gneipelt.
Roland Salemark tror att det finns flera faktorer till att kunderna sviker butikerna i Visby centrum. Ett skäl är att allt fler kunder väljer att handla i de stora butikerna i Stenhuggaren.
– Stenhuggaren har skapat en flödesförändring. Det finns så mycket där nu, så då stannar kunderna där, förklarar han.
Men han tycker också att det finns saker som regionen kan göra för att underlätta för innerstadshandeln:
– Se till att det händer något på Södertorg. Då blir det ett bättre flöde här. Och lös parkeringsfrågan en gång för alla. Gotlänningar är ett bilburet folk och det behöver vara enkelt att ta sig in i stan. Hjälp till och se till att det händer någonting. Klockan är snart två minuter i tolv!
Det finns företag som har andra erfarenheter. Systrarna Malmgrens på Adelsgatan kommer snart att återöppna butiken efter en stor ombyggnad och för Charlotte Österholm, som är en av ägarna, är det en självklarhet att ha söndagsöppet.
– Januari och februari är förstås ingen hit, men vi försöker att jobba själva så mycket som möjligt och då är det värt att ha öppet, säger hon.
Hon skulle önska att fler av de stora kedjorna på Öster hade ställt upp på söndagsöppet.
– Hade de haft öppet skulle säkert fler haka på. H&M drar ju folk, säger Charlotte Österholm.
Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby Centrum, berättar att ett 70-tal medlemsföretag har söndagsöppet så här års. Vissa butiker har lyckats öka sin omsättning på söndagar, men han ser också att andra företag har det tufft
– En del har minuskassor men väljer att ändå ha öppet, för de inser att de är en del av helheten och att Visby blir mindre attraktivt för besökare om butikerna är stängda, säger Magnus Olsson.
Han ser ljus i mörkret, för flera av de åtgärder som Roland Salemark efterlyser är på gång:
– De nya riktlinjerna för uteserveringar och parkeringsstrategin är på gång och det är oerhört viktigt att de landar väl. Samtidigt händer det saker utanför Söderport som kommer att påverka flödet i stan.
Vad handeln på Gotland behöver just nu är en handelsstrategi, tycker Magnus Olsson.
– En sådan har funnits, men blivit inaktuell för utvecklingen har gått fort. Vi behöver en sådan strategi, för det är viktigt att vi behåller handeln på ön, säger Magnus Olsson.