Inne i butiken på Adelsgatan står hyllorna med prissänkta böcker redo. Närmast dörren ligger travarna med gotlandica och romaner; de kategorier som säljer mest bland gotlänningarna.
– Det är mycket gotlandsböcker, det är någonting som alltid drar. I år är det nästan så billigt att man skäms, säger Wessman & Petterssons ägare Roland Salemark.
Inför rean har bokhandeln fyllt på lagret med fyra ton böcker, för en vecka sedan levererades tio pallar med fyrahundra kilo på varje. För den som inte vet vad den letar efter kan det vara svårnavigerat bland hyllorna. Till hjälp ger Roland Salemark därför sina bästa tips.
1. Gotlandica: "Smaklösa - Ett liv i oväsendets tjänst" av Ulf Palmenfelt
En bok om den gotländska musikgruppen Smaklösas liv och leverne, illustrerad med bilder från den långa karriären.
– Femtio år av gotländsk musikhistoria. Helt makalös, konstaterar Roland Salemark.
2. Gotlandica: "Gotlands landskyrkor" av Kristina Berglund
En kombination av läro- och guidebok som även innehåller en hyllning till Johnny Roosvals kartläggning av de gotländska kyrkorna.
– En bra genomgång som du kan ha i bilen när du är ute och åker. Här kan du läsa om de fantastiska konstskatter som kyrkorna faktiskt är.
3. Roman: "Färskt vatten till blommorna" av Valérie Perrin
Etta på både franska och italienska bästsäljarlistor och utnämnd till Italiens mest populära "lockdown-roman". Boken handlar om den tystlåtna kyrkovaktmästaren Violette Toussaint som sent en kväll får besök av en förbryllad man som förklarar att hans avlidna mor önskat att få bli begravd just här. Det blir slutet på Violettes stillsamma tillvaro.
– Det här är sån bok som är med mig hela tiden. Att läsa ut den var som att ta farväl av en kär vän, det är en bok som har allt.
4. Roman: "Au revoir Agneta" av Emma Hamberg
Den fristående uppföljaren till "Je m appelle Agneta". Nu vet Agneta precis hur hon vill leva sitt liv med katterna, ostarna, kindpussandet, vinet, baguetterna och klostret. Men hur stadigt ett medeltida kloster än står kan det falla i bitar av en knackning på porten.
– Du blir glad och du skrattar. En må-bra-bok helt enkelt, det behövs i rusket.
5. Deckare: "Sedlighetsbyrån" av Christina Wahldén
Även på deckarhyllan finns en gotlandskoppling. I juni 1944 skickas polissystrarna Svea och Rut till Ljugarn på hemligt uppdrag. När unga flickor börjar försvinna – och lik dyker upp längs kusten – förvandlas det som började som ett enkelt spaningsuppdrag till något större och mörkare.
– Den här gillade jag verkligen, den är inte lika blodig som Kepler till exempel och det är roligt att de är på östra Gotland. Till sommaren kommer en fortsättning som delvis utspelar sig i Slite.
6. Samhälle: "Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika" av Andreas Cervenka
Nominerad till Augustpriset för årets Fackbok 2022. Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder men de senaste decennierna har klyftan mellan superförmögna och resten av befolkningen ökat snabbt. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige, i dag är de 542.
– En bok som behövs läsas. Om hur samhället förändrats från folkhemmet – till jag, jag, jag.
7. Memoarer: "Ord och handling: Ett liv i diplomatins tjänst" av Jan Eliasson
Diplomaten och politikern Jan Eliassons memoarer, från ett arbetarhem i Göteborg till ambassadör och internationell medlare och posten som vice generalsekreterare i FN.
– Han är också sommargotlänning i Tingstäde. Den här boken har varit populär, vi har redan sålt hundratals av den.
8. Barnböcker: "Bara rumpor i backen" av Annika Leone och Bettina Johansson
Mira, mamma och pappa åker till fjällen där Mira äntligen ska få åka skidor. På berget åker mamma in bland träden för att kissa men just som hon hukat sig börjar skidorna att glida och hon åker nerför hela backen– med rumpan bar.
– Den här är helt underbar, den femte boken på samma tema. Sånt här älskar ju barn, den visar på hur vi människor är.
9. Växter: "Vildplockat: ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen" av Niki Sjölund
Bara du har rätt kunskap kan en vanlig skogspromenad bli en spännande jakt på naturlig mat och vilda smaker. I boken lär du känna en mängd svenska blommor, örter, bär, svampar, blad, rötter och lökar som går att äta.
– Allt som går att hitta i naturen är ju gratis. Det finns hur mycket som helst att äta som man inte vet om.
10. Mat och dryck: "Stora boken om fermentering : fakta och 75 recept med jäst, mögel och bakterier" av Jenny Neikell
Fermentering är matlagning med hjälp av goda mikroorganismer. Jäst, mögel och bakterier förändrar doft och textur i maten och bildar spännande smaker som syra och umami. Fermenterad mat kan även ha positiva effekter på vår hälsa.
– Fermentering är mycket populärt nu. I den här boken kan du läsa om hur man lagrar mat så att den håller länge.