Borgerlig bröllopsyra på ön

Det blir allt mer populärt att gifta sig borgerligt. Många från fastlandet kommer till Gotland för att säga ja till varandra. Öns populäraste vigselförrättare har vigt över 600 par. - Alla platser är vigselplatser. Till och med under vattnet, säger Barbro Ronström.

Ljusgåva. Marianne och Classe Bergman sa ja till varandra för ett år sedan. Nu återvänder de till ön. Här med Gotlands mest populära vigselförrättare, Barbro Ronström. Foto: Moa Skimutis

Ljusgåva. Marianne och Classe Bergman sa ja till varandra för ett år sedan. Nu återvänder de till ön. Här med Gotlands mest populära vigselförrättare, Barbro Ronström. Foto: Moa Skimutis

Foto: Tillfälliga Fotografer

Visby2010-08-16 04:00
Extra populärt är det att gifta sig i Botaniska trädgården. Då tar Fornsalen, som har hand om trädgården, en avgift på 1 000 kronor. Även Gotlands kommun tar ut en avgift på 1 000 kronor för en borgerlig vigsel med vigselförrättare. Personer som sagt ja förr gifter sig gärna borgerligt.
- Första gången blir ofta i kyrkan och sedan blir det borgerligt. Då tycker många att det juridiska är viktigast, säger Ingrid Gustafsson, vikarierande vigselsamordnare på Gotlands kommun.
Vilken veckodag det blir spelar mindre roll.
- Förra veckan hade vi 15 stycken vigslar och den här veckan 16. Det är väldigt spritt över veckodagarna. Jag vet inte hur hårt tryck det är på kyrkan. Men på de borgerliga vigslarna är det ett kraftig tryck, säger Ingrid Gustafsson.

Önskemål
Under midsommarafton vigde sig mellan 10 till 15 par och kraven från brudparen varierar.
- Nu är det ett och annat medeltida bröllop. Sedan kan det finns önskemål om en kvinnlig vigselförrättare. Eller en manlig. Eller att det är någon som pratar gotländska. Förra veckan var det fyra brudpar som inte hade vittnen med sig, säger Ingrid Gustafsson.
Något som inte alls är ovanligt. Många fastlänningar åker till Gotland och gifter sig. För att sedan åka hem och ha en stor fest för vännerna. Och när inga vittnen finns ordnar kommunens vigselsamordnare vittnen.
Ett par som återvänt till platsen där de blev make och maka är Classe och Marianne Bergman från Sundsvall.
Platsen var Lusthuset i Botaniska trädgården och datumet 23 juli.
- Och vi är fortfarande gifta. Vi åket hit 2009 för både giftermål och semester, säger Marianne

Varsitt håll
Anledning till att det blev en borgerlig vigsel är just att båda varit gifta på varsitt håll innan.
- Men vi hänger ihop och nu handlar det om två personer. Detta berör varken dina eller mina barn, säger Marianne till sin make och ler.
- Vi åkte tillbaka till Gotland för det var så mycket vi inte hann se, säger Classe.

Flexibel
Den populäraste vigselförrättaren ser inga hinder till vilken plats man gifter sig på.
- Alla platser är vigselplatser. I botaniska trädgården, på stranden, på Karlsö, vid Hoburgen, på Fårö eller under vattnet. Jag har hållit på i tio år och varje människa är unik och varje vigsel likaså, säger Barbro Ronström, borgerlig vigselförrättare vid Gotlands kommun.
Förra veckan vigde hon 20 par. I år har hon hittills haft 120 vigslar.
- Jämfört med prästen är det många vigslar. Hos oss kan man göra precis som man vill. På en judisk vigsel var det flera judiska kulturella seder. Bland annat trampade de på glas.
- Där stannade jag sex timmar, säger Barbro Ronström.
Det är länsstyrelsen som förordnar borgerliga vigselförättare efter förslag från kommunen.

Länsstyrelsen har 13 vigselförrättare. För att vigseln ska bli giltig ska två vittnen närvara. Avgiften är 1 000 kronor oavsett plats. Betalning sker efter vigseln. Innan vigseln skall intyg om hindersprövning och intyg om vigsel utfärdas av Skatteverket. Kommunen underrättar sedan Skatteverket om att vigseln har ägt rum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om