Att trafik är något som engagerar gotlänningarna alldeles extra står klart sedan Helagotland tidigare i veckan berättat att regionen vill göra nya åtgärder i den kritiserade korsningen Gutebacken/Söderväg. En möjlig lösning är att stänga av backen och inte tillåta genomfart. Majoriteten av bilisterna måste då följa Färjeleden till och från området i Visby hamn.
Men hur lång tid extra tar det? Och hur mycket längre körsträcka handlar det om? Sedan kommentarsfälten fyllts med åsikter provkör Helagotlands reporter båda sträckorna.
Nu finns ett svar.
Att ta Gutebacken från hamnen innebär 700 meter körsträcka, upp till den korsning där regionen under sommaren tagit bort trafiksignalerna. Att köra runt, omvägen via Färjeleden och rondellen på söder, är exakt tre gånger så långt, 2,1 kilometer.
Tidsskillnaden beror självklart på övrig trafik och vid vissa tidpunkter, som färjornas ankomst, också på bilköer. En dag utan köer tar det precis dubbla tiden att köra runt, två minuter och 40 sekunder, mot en minut och 20 sekunder via Gutebacken.
Att förbjuda genomfart skulle minska trafiken och helt klart påverka boende i området, liksom gäster till Scandic hotell och personal och boende på Gotlands sjukhem.
– Det hade varit skönt att slippa bilköerna från Gotlandsbåtarna. Vi har näst intill anpassat arbetstiderna för att vi inte ska hamna i bilköer. Om man blir sen kan man bli fast, säger Lukas Lavergren, vårdbiträde och anställd på sjukhemmet.
Där har Lena Bogegård sin mamma Gertrud som hon besöker några gånger varje vecka. Frågan om att stänga av Gutebacken eller inte har hon ingen stark åsikt kring. Däremot menar hon att något behöver göras åt trafiksituationen, som blivit farlig.
– Det är synd att de tog bort trafiksignalerna. Det är dålig sikt och man får köra ut och stanna på övergångsstället för att kunna se där det är dålig sikt runt en häck, säger hon.
Lukas Lavergren lyfter också miljöaspekten av utsläpp från bilar i köer i Gutebacken, och menar att situationen skulle förbättras för de äldre som bor på hemmet – om Gutebacken stängdes av för genomfart.
– För de äldre som kör permobil skulle det bli lättare och de skulle inte hamna i trafiken på samma sätt, säger han.
De långa köerna i Gutebacken påverkar också personal och föräldrar vid förskolan Karlavagnen i korsningen.
– När det är långa köer upp för backen försöker många köra om tidigt och ta vägen in på Visborgsgatan. Då är de ofta stressade och lägger in en högre växel, säger Örjan Andersson som jobbar i köket, och påminner om att det bara är 30 förbi förskolan.
Regionen har sedan tidigare en plan att dra om sträckningen sista biten av Visborgsgatan, som då skulle avslutas med ett stopp och en utvecklingsbar yta. Trafiken skulle ledas om till en ny vägslinga, över dagens gräsyta och ansluta längre ner i Gutebacken.
Benny Viberg, känd som Farmen-Benny och ekonomiansvarig på förskolan, har ett annat förslag. Han vill att den planerade vägslingan ska byggas, och att den tillåts bara för genomfart. Gutebacken kunde då stängs av helt mellan korsningen och den nya påfarten mitt i backen.
– Det är mitt medborgarförslag, säger han.
Hos Region Gotland arbetar man med att ta fram en större trafikplan, men säkerheten i Gutebacken måste lösas snabbare än så.
– Jag vill samråda med politiken för att processen ska gå i rätt ordning. I oktober kommer jag att prata med nämnden när de sammanträder – innan dess händer ingenting, säger avdelningschef Björn Rabenius.
Att det blivit sådant engagemang kring trafiken i Visby, och korsningen i synnerhet, välkomnar han.
– Så länge det är konstruktivt. Trafik är det mest spännande och roliga man kan jobba med. För att få förståelse vill vi öka kommunikationen.
Att tidsskillnaden bara är en dryg minut tycker han inte är särskilt mycket.
– Speciellt inte om man riskerar att fastna i en lång kö i Gutebacken.
För tätortsmiljön skulle en omledning av bilarna till Färjeleden vara positiv, menar han.
– De som cyklar till och från jobbet skulle få en bättre luft att göra det i.