Brister upptäckta vid kontroller av Gråboskolans kök

Vid två livsmedelskontroller i Gråboskolans kök har inspektörerna kunnat konstatera att det finns brister kring dokumentationen gällande vilka elever som ska ha allergikost. "Ska säkerställa att ingen elev får fel mat", säger Martin Magnusson.

Martin Magnusson, enhetschef avdelning måltid, säger att man jobbar hårt för att åtgärda de brister som konstaterats i Gråboskolans kök.

Martin Magnusson, enhetschef avdelning måltid, säger att man jobbar hårt för att åtgärda de brister som konstaterats i Gråboskolans kök.

Foto: Sofie Regnander

Visby2023-12-06 12:35

Den första kontrollen gjordes i början av oktober, och i den efterföljande rapporten skriver regionens livsmedelsinspektör att man kunnat konstatera en avvikelse när det gäller allergiintyg och vikarierutinerna i Gråboskolans kök. 

”Vid kontrollen framkom det att verksamheten saknade intyg till bland annat elever som har behov av mjölkfri kost”, står det bland annat i rapporten. Där står även att den ordinarie kökspersonalen har koll på vilka elever som ska ha exempelvis mjölkfri kost, men att denna information inte finns dokumenterad till eventuella vikarier. Detta kan bland annat leda till felservering, menar inspektören. 

undefined
Vid två livsmedelskontroller på Gråboskolans kök under hösten har inspektörerna kunnat konstatera att det finns brister kring dokumentationen gällande vilka elever som ska ha allergikost.

I mitten av november genomfördes en uppföljande kontroll, och livsmedelsinspektören kunde då konstatera att samma avvikelse fortfarande kvarstod. 

”Vid den uppföljande kontrollen var listan i köket för specialkost inte uppdaterad för de elever där intyg om allergikost saknades”, står det i rapporten från kontrollen i november.

undefined
”Vi vill såklart förebygga de risker som kan finnas. Om det mot förmodan skulle vara så att båda de ordinarie kockarna är borta så ska vi ändå kunna se till att ingen får fel mat”, säger Martin Magnusson, enhetschef på regionens måltidsavdelning, om bristerna på Gråboskolan.

Martin Magnusson är enhetschef för det köksområde som Gråboskolan tillhör, och han säger att det inom regionens avdelning för måltider generellt sett finns en del utmaningar i att få in intyg från vårdnadshavarna om vilka elever som behöver specialkost.

– Vi vill allra helst få in alla specialkostbehov via vår e-tjänst, men vissa har inte den möjligheten av olika skäl. Då finns en pappersblankett man kan fylla i, men det är inte alltid det är så enkelt heller. Med anledning av det kommer ibland elevernas behov in andra vägar, och det som är vår åtgärd i det här är att sammanställa de faktiska behoven oavsett hur de kommit in. 

– Det ska framgå, oavsett vem som lagar maten, vem som ska ha specialkost. Men det är klart att det blir mer utmanande att sammanställa detta när vi inte fått in beställningarna rätt väg, säger han.

undefined
Martin Magnusson, enhetschef avdelning måltid, säger att man jobbar hårt för att åtgärda de brister som konstaterats i Gråboskolans kök.

Han säger att de två kockar som arbetar i Gråboskolans kök sitter på kunskap om vilka elever som har behov av specialkost, men att de aktuella avvikelserna handlar om att den informationen inte finns dokumenterad på ett tillräckligt tydligt sätt.

– Vi vill såklart förebygga de risker som kan finnas. Om det mot förmodan skulle vara så att båda de ordinarie kockarna är borta så ska vi ändå kunna se till att ingen får fel mat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!