Även om klagomålen under vecka 29 varit många, var det betydligt färre störningar än året innan. En förklaring kan vara att i fjol var nattklubbarna stängda vilket gjorde att mycket av festandet skedde utomhus. Andra förklaringar kan vara att regionen arbetat mer aktivt med dem som fått klagomål på sig.
Jonatan Levin är miljöskyddsinspektör i regionen och han är ute och kontrollerar ljudnivåerna under sommarveckorna tillsammans med tre av sina kollegor.
– Vi har haft kontakt med dom som spelade högt förra året och flera av dem har gjort anpassningar för att hitta rätt med ljudet. Det finns många verksamheter som försöker hitta en bra nivå, men ibland sätter de sig själva i en svår situation, säger Jonatan Levin.
Han förklarar att verksamheterna över lag börjar få till egna rutiner för vilka ljudnivåer de kan hålla sig inom, men att deras egenkontroll försvåras exempelvis om de anlitar DJ eller livemusiker med egen utrustning.
– De skulle göra sig själva en tjänst om de utformade verksamheten så att rätt ljudnivåer inte kan överskridas. Annars bör man ha lite marginaler så man ligger på den säkra sidan.
Mer förebyggande arbete kan vara en lösning på ljudstörningarna.
– Vi har utvecklat vårt arbetssätt och har mer kontakt med verksamheterna än tidigare.
Det innebär bland annat att verksamheterna ska ha egenkontroll som de ska kunna redovisa. Där ska det framgå hur de själva arbetar för att ljudet inte ska bli för högt inne hos närboende. Syftet är att skapa bra rutiner för att minska antalet störningar.
Det här kan ha bidragit till att färre klagomål lämnats in.
– Det går åt rätt håll på flera ställen där man gjort anpassningar men en del störningar kvarstår. Målsättningen är att verksamheterna själva kan visa att de har full koll på ljudet, och då kan vi minska på tillsynen.
Regionen tar betalt för handläggningstiden vilket innebär en kostnad för de verksamheter som behöver tillsyn.
– När vi lägger mer tid på tillsynen kan vi oftare hjälpa verksamheterna att förbättra sitt eget arbete. Om det inte räcker så gör tillsynen att vi får underlag som grund för att ställa krav om det skulle behövas. Vid allvarliga överträdelser har vi som rutin att även lämna över underlaget för en bedömning om alkoholtillståndet ska dras in för verksamheten.