Den här texten kommer från juninumret av Gotland Just nu.
Det är fjorton år sedan Anders och Ann-Marie Gustafsson tog över lokalen på Wallérs Plats 4, mitt i Visby. Då låg där ett ungdomsfik, nu är det en plats för ostälskare att samlas på.
– Under lågsäsong har vi uppemot 80 sorters ost i butiken, men när det gäller sommarmånaderna pratar vi istället om ungefär 120 sorter, säger Anders.
I hyllorna hittar man diverse kex, marmelader och annat gott till en rejäl ostbricka. I charkdisken hittas bland annat en benlös fårfiol från Graute gård. Bland ostarna är gotländska Stafva en av favoriterna.
– Stafva har så att man kan fylla en ordentlig bricka, vi säljer deras vitmögel, kittost, blåmögel och hårdost. Under sommarperioden tar vi också in deras färskost. Stafvas produkter var så efterfrågade på fastlandet att vi fick etablera en webbshop som kunderna kan beställa ifrån.
Bra produkter, nära kundkontakt och en god service menar Anders står bakom butikens framgång. Hit ska man kunna komma både som erfaren ostälskare och osäker nyfrälst.
– Vi som arbetar här gillar olika, beroende på vem du frågar om råd kommer antagligen rekommendationerna att skilja sig åt. Och för den som vill djupdyka har vi till och med en sommelier som tipsar om vilken dryck du bäst parar ihop din ost med.
Intresset för bra ost sägs ha vuxit, kunderna vet ofta exakt vad de vill ha när de besöker butiken. Men för den som inte är lika kunnig finns en bra lösning.
– För den som är lite osäker på vad som ska väljas finns färdiga påsar att köpa också, en helgpåse består exempelvis av tre olika mjuka ostar, en frukostost och tips på ett av Systembolagets viner som passar till, säger Anders Gustafsson.