Butiken vill utmana vårdköerna – öppnar privat klinik i Visby

Långa vårdköer och stora bortfall bland de som remitteras till fastlandet. Det vill Synsam ändra på med sin hörselklinik.

Invigning med tillhörande bandklippning.

Invigning med tillhörande bandklippning.

Foto: Jonas Eriksson

Visby2024-06-13 17:45

Med traditionellt klippande av band och audionom på plats invigde Synsam sin hörselklinik i Visby under tisdagen. Konceptet ögonhälsa och hörselvård i samma butik startade 2021 och kommer nu till Gotland.

Undersökningen är går till på samma sätt som den Region Gotland utför med skillnaden att audionomen finns med på videolänk och assisteras på plats av en hörselkoordinator som agerar armar och händer.

– Region Gotland klarar inte vårdgarantin på 90 dagar och 2021 var väntetiden i genomsnitt ett och halvt år. Vi erbjuder kort väntetid och snabb service. Från första besök till en eventuell hörapparat tar det några veckor. Man brukar säga att det tar sju år innan man gör något åt sin hörselnedsättning. Att vänta ytterligare år är ingenting någon vill, säger Johanna Söderhäll, audionom på Synsam. 

undefined
Johanna Söderhäll, audionom på Synsam var på plats och informerade om hur en undersökning går till samtidigt som hon passade på att testa det nya ljudbåset.


Den första undersökningen kostar som ett vanligt vårdbesök. Visar det sig att det finns behov av hörapparat får kunden bekosta den själv.

– Vår målsättning är ett smidigt alternativ till Region Gotland och trycket som finns här. Vår erfarenhet är att vård utan remisskrav värdesätts framför långa väntetider. Vi vill kunna erbjuda hjälp snabbt, säger Johanna Söderhäll. 

Först ut att göra undersökningen är Arne Pettersson. Efter många år med jobb i naturen var det avsaknaden av fågelsång som fick honom att bestämma sig.

– Jag tycker mycket om att höra fåglarna sjunga på morgonen och har alltid gjort det i mitt jobb. Nu hör jag inte det längre och hoppas att jag får tillbaka den upplevelsen. Det här är toppen, säger han. 

undefined
Arne Pettersson var först ut att testa hörseln. Här med hörselkoordinatorn Vendela Westberg och butikens audionom Mari Ivarsson på videolänk redo att inviga hörselkliniken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!