Butiksägarna ger inte upp: "Jag ska överleva!"

December var en mörk månad för butikshandeln i landet, men Magnus Olsson tror ändå att de flesta butikerna i stadskärnan kommer rida ut krisen. "Överlevnadsinstinkten är stark."

Kerstin Bendelin, May Nygren och Magnus Olsson.

Kerstin Bendelin, May Nygren och Magnus Olsson.

Foto: Mona Staflin

Visby2021-01-19 08:23

Sko- och klädhandeln har drabbats hårt av pandemin och särskilt hårt har de fysiska butikerna drabbats. Enligt siffror från TT minskade kläd- och skohandeln i landets fysiska butiker med hela 42 procent under december.

Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby Centrum, bekräftar att läget är allvarligt även i Visby. Det är inte bara rådande restriktioner som påverkar försäljningen.

– Allt hänger ihop. När man inte får gå på fest och många jobbar hemifrån så behöver man heller inte lika mycket nya kläder och skor.

Men han tror inte att vi kommer att se någon stor butiksdöd i stadskärnan.

– Absolut inte! Visst är risken stor att inte alla klarar sig, men det är inte nattsvart. I många fall handlar det om människors livsverk och de är kreativa och bra på att ställa om för att överleva. Visserligen innebär den förlorade våren och minskade julhandeln att musklerna inte är lika starka som tidigare, men överlevnadsinstinkten är stark, säger Magnus Olsson.

Många butiker har anpassat sig under pandemin genom att erbjuda speciallösningar.

– Näthandel är stort, men det kräver stora resurser och det är svårt att nå ut på marknaden om man är en liten butik. Många är dock kreativa och erbjuder lokala alternativ.

Fler har också kunnat utnyttja möjligheten att permittera under hösten, jämfört med våren, vilket ger en viss ökad trygghet. Däremot har det i vissa fall påverkat öppettiderna.

Kerstin Bendelin driver butiken Jordnära på S:ta Katarinagatan i Visby. Jordnära har även en butik i Gamla stan i Stockholm.

– Vi jobbar intensivt med att utveckla vår webbhandel och webbhandeln har också ökat, men inte i samma omfattning som vi har tappat i butikerna.

Våren och fram till mitten av juli var tuffa.

– Halva juli till september gick hyfsat för oss, men sedan blev det tvärstopp igen, säger Kerstin Bendelin och fortsätter:

– Hittills har vi lyckats anpassa oss. Med mindre personal, minskade öppettider och mindre produktion har vi ändå lyckats hålla någon slags balans.

Sett till den totala försäljningen tappade Jordnära cirka 30 procent i december.

– I butikerna tappade vi betydligt mer, närmare 60 procent i Visby och i Stockholm är det ännu värre, där har vi tappat 70-80 procent hela året. Där hade vi ingen upphämtning under sommaren, men tack vare att det ändå gick ganska bra här så har vi ändå överlevt.

Trots att framtiden är oviss, är Kerstin Bendelin en obotlig optimist. Hon spår att butikshandeln börjar komma igång igen i april-maj.

– Jag tror att sommaren blir bra, bara man orkar hålla ut. Man kan nog räkna med ökad turism på Gotland, men allt hänger på att smittspridningen går ner.

Skoboden, på Strandgatan i Visby, säljer enbart i butik. Under november och december gick försäljningen ner knappt 36 procent, enligt butikens ägare Tommy Sandelius.

– Jag har förmånen att vara skuldfri, så jag klarar mig nog. Men det är tufft.

Att julhandeln till stor del uteblev, påverkar dock inte så mycket.

– Skor är inga typiska julklappar, men nu har det kommit snö och det ger ett uppsving.

Han har tidigare haft två anställda, men eftersom en av dem är 83 år valde hon att sluta i mitten av mars, en tjänst som inte tillsatts.

– Det blev en kämpig sommar utan en enda ledig dag, utom söndagarna.

Förutom neddragningar i personalen kommer Tommy Sandelius utnyttja omställningsstödet för november och december som kommer snart. 

– Jag har också dragit ner på inköpen inför vår och sommar eftersom jag har en hel del kvar sedan förra året, säger Tommy Sandelius.

May Nygren, som äger Linarve på S:t Hansgatan, har inte heller någon nätförsäljning. Under december tappade butiken 55 procent i försäljning, vilket också är tappet för hela 2020.

– Min smala lycka är att jag har en liten butik, inte är trendkänslig och har bra leverantörer. Jag har mina 40 kvadrat, en liberal hyra och arbetar helt själv.

Tidigt drog butiken ner på inköpen till ett minimum.

– Jag har inte behövt rea ut något, mina produkter håller över tid. Men det är klart att man vill presentera lite nyheter för sina stamkunder ibland. 

May Nygren brukar ta in hjälp några dagar i veckan under sommaren och ta semester i februari. Men sedan i våras har hon dragit ner på öppettiderna och i stort sett klarat sig helt själv.

– Jag ska överleva! Men det är inte roligt, jag får verkligen rycka mig i kragen och säga ”kom igen nu”, säger May Nygren.

Sko- och klädhandeln

I december rasade den fysiska sko- och klädhandeln med 42 procent i riket, medan den ackumulerade försäljningen för 2020 sjönk med 26 procent.

Det kan jämföras med ett tapp på 32 respektive 19,5 procent för den sammanlagda handeln, det vill säga såväl butik- som e-handel.

Ett normalår anställs cirka 130 000 personer inom Svensk handel. Under 2020 förlorade istället 20 000 personer sitt jobb och drygt 100 000 har varit korttidspermitterade.

Källa: TT

Karta: Visby innerstad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!