De kränger konst i möbelhuset – ”jättebra grepp”

Tavlor av gotländska konstnärer har fått flytta in i "hemma" hos en av Visbys möbelbutiker. Initiativtagarna beskriver den något ovanliga formen av galleri som en vinst för såväl konstnärerna som butiken.

”Det är fantastisk bra att ha både möbler och konst på samma plats”, tycker Anna-Karin Bergius, en av 13 gotländska konstnärer som ställer ut sina tavlor på Svenska Hem i Flexgallerian.

”Det är fantastisk bra att ha både möbler och konst på samma plats”, tycker Anna-Karin Bergius, en av 13 gotländska konstnärer som ställer ut sina tavlor på Svenska Hem i Flexgallerian.

Foto: Jenny Nilsson

Visby2024-04-06 18:45

Det handlar om att nå en ny publik, och ge konstnärerna möjlighet att visa upp sina verk för en grupp i samhället som kanske inte besöker traditionella utställningar eller gallerier. 

Sedan den här veckan är möbelkedjan Svenska Hems butik i Visby, tidigare EM Möbler, den senaste hemvisten för ”Pop Up Galleri”, en utställningsverksamhet som drivs av Roxy Konst – en grupp med en rad projekt och utställningar på ön.

undefined
Att välja delvis otraditionella platser för utställningarna är ett sätt att nå en ny publik, menar Roxy Konsts verksamhetsledare Bo Bjällstrand, här framför sin egen konst.
undefined
Anna Yttergren är butikschef på Svenska Hem i Visby.

– Vi försöker skapa gallerier där folk inte förväntar sig att det ska finnas konst, säger Bo Bjällstrand, verksamhetsledare för Roxy Konst.

Idén och initiativet har arbetats fram tillsammans med Svenska Hems butikschef, Anna Yttergren, och innebär att totalt 13 konstnärer får hänga sin konst i varuhuset. Här får besökarna se hur en tavla gör sig i ”verkligheten” – det vill säga i hemmiljö, förklarar hon:

– Tanken är att folk ska kunna tänka på konsten som ett sätt att binda ihop rummet, säger Anna Yttergren.

undefined
Tomas Lindström är kanske mest känd som skådespelare men har målat allt mer sedan han tog upp det igen under pandemin. "Det finns så många sätt att utveckla måleriet", säger han.

För butikens del är samarbetet framför allt en kul grej, men som såklart ger ett mervärde.

– Men det blir ytterligare ett sätt för oss att få in mer av gotländska inslag i butiken, även om vi i det här fallet inte har med försäljningen att göra. Men det blir en win-win, säger hon.

Svenska Hem i Visby har tidigare samarbetat med föreningen, men då har det handlat om veckovisa utställningar med ett antal uppställda verk i butikens entré.

– Men när Bosse (Bjällstrand) kom med den här nya idén så kändes det som en rolig grej, som jag gick igång på direkt. 

undefined
Annika Linton inspireras av olika varelser som kommer fram under skapandet och vill visa sig på duken.

Under våren har det varit en hel del arbete för att hitta rätt plats för rätt tavla.

– Det är så många olika slags tavlor och konstnärer, allt från nakna damer till ringmuren, men det är kul, säger Anna Yttergren.

Det är både professionella konstnärer till amatörer som ställer ut på Pop Up Galleri. Utställningen ska husera på Svenska Hem fram till augusti, men redan ett par dagar in har några av tavlorna sålts. Under lördagens vernissage berättar Anna-Karin Bergius att hon sålt minst ett av sina verk.

– Det är helt fantastisk, att man får sälja också, haha. Jag sålde en redan i veckan, när vi precis börjat hänga upp. Och nu är dessutom den här reserverad av en som vill köpa, säger Anna-Karin Bergius och rättar till den lilla lappen som hänger under en tavla.

undefined
Anna-Karin Bergius hade redan de första dagarna sålt minst en av sina tavlor, som inspireras av den gotländska naturen.

Konstnärerna själva tycks nöjda med konceptet och hur deras tavlor visas upp tillsammans med möbler och inredning.

– Jag är jättenöjd, de som jobbar med det här har verkligen koll på vad som passar ihop. Och tavlorna måste passa med ens möbler, så det här är ju ett jättebra sätt att visa upp konst, säger Ann Cederlund Bogström vars tavlor i romantiska blommotiv pryder en av väggarna i butiken.

undefined
Antoinette van Ketwich, numera pensionerad konstutövare som bott på Gotland i två år, är väldigt förtjust i starka färger.
undefined
Svenska Hem ligger i det som kallas för Flexgallerian i norra Visby.

Både hon och några av hennes konstnärskollegor är rörande överens om att det är viktigt att möblemanget passar med vad som sitter på väggarna, och vice versa, i ett rum. För Antoinette van Ketwich är detta extra tydligt efter att hon fått se sina tavlor i ett helt annat sammanhang:

– De här passar inte in hemma hos mig. De är för färgstarka, och passar nog hos någon som har barn. Från början hade jag valt en helt annan vägg men de flyttade tydligen mina tavlor till en annan miljö. De kan det här, att via sin konst i möbelhus känns som det nya, säger Antoinette van Ketwich.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!