Sedan länge blir det ströbröd av Stora Coops gamla skorpor och Guteglass av äldre bananer, med mera.
– Och när dillkvistarna börjar luta lite så hamnar de i svinnpåsar, berättar butikschef Markus Wahlgren.
Dessa "svinnpåsar" säljs sedan till reducerat pris i butiken. De som inte går åt blir universitetsstudenter erbjudna, med ytterligare rabatt. Nästa steg är krogarna i Visby, som också får plocka bland det (allt mindre) gröna.
Efter det har resten gått i soporna – och det har ändå blivit en del totalt sett. Butiken har minskat sitt matsvinn från 120 ton till 40 ton per år sedan 2018, men nu ska siffran hela vägen ner till noll.
Att detta blir möjligt kan Markus Wahlgren tacka sin sångröst för. Delvis åtminstone.
– En person som jag har sjungit i kör med kom in i butiken en dag, för att tipsa om en ny maskin. En sådan borde ni ha, sa han. Njaeej, sa jag, vi jobbar redan med det här och den där är ju inte direkt gratis, berättar butikschefen.
Men han ville samtidigt gärna bli av med det sista svinnet. Och han räknade på det ekonomiska – att få tonvis med sopor hämtade varje år kostar också en rejäl slant.
Så det blev ett inköp, av apparaten som kallas Greenbox. Den gör om de sista överblivna matvarorna till en gödningsmassa – som i sin tur utgör en eftertraktad slutprodukt.
– Många kunder har redan hört av sig om att köpa gödslet. Så vi kommer att sälja påsar av det i butiken, säger Markus Wahlgren.