Byggaren efter storstölden: "Inte mycket jag kan göra"

Polisen genomföde under onsdagsförmiddagen en teknisk undersökning på byggarbetsplatsen där verktygen stulits under natten till onsdag.

Verktyg för runt 200 000 kronor stals från en byggarbetsplats i Visby och under onsdagen gjorde polisen en teknisk undersökning samt dörrknackning i området.

Verktyg för runt 200 000 kronor stals från en byggarbetsplats i Visby och under onsdagen gjorde polisen en teknisk undersökning samt dörrknackning i området.

Foto: Nils Stahle

Visby2020-09-09 09:33

Under natten till onsdag har flera verktyg stulits från en byggarbetsplats i Visby. Enligt polisen uppskattas värdet på de stulna verktygen till runt 200 000 kronor. 

– Vi försöker genomföra olika åtgärder med bland annat att hålla förhör och genomföra dörrknackning. Det är lite olika utredningsåtgärder, alla kan jag inte gå in på, säger Roger Nyd, stationsbefäl vid polisen på Gotland. 

Polisen har även varit på plats och genomfört en teknisk undersökning. 

– Det är inte ovanligt att man stjäl verktyg. Men här är det ett rätt högt värde på det som har stulits, säger Roger Nyd. 

Michael Johansson, som driver företaget Länna bygg, säger att han och två andra företag blev drabbade av nattens inbrott. 

– Värdet på verktyg springer i väg ganska snabbt. Om man blir av med tio verktyg blir det snabbt 80 000 kronor, elektrikern blev av med något mätverktyg som bara det kostar 40 000 till 50 000 kronor, säger Michael Johansson. 

Det är andra gången på bara några månader som hans företag blir drabbat av en sådan här typ av stöld. Förra gången blev de av med verktyg till ett värde av runt 80 000 kronor. 

– Man säger ju att en olycka sällan sker ensam. Jag trodde inte att det här var något problem på Gotland, men onekligen är det så. Jag kan inte göra så mycket nu och det är polisen sak att utreda det här, säger han.

Sådana här stölder är dock något som drabbar företagarna hårt.

– Det är höga självrisker för försäkringar på verktyg och det blir sällan mycket pengar kvar, säger Michael Johansson. 

Joakim Lundin, gruppchef inom polisen på Gotland, säger att de under onsdagen arbetat intensivt med ärendet. 

– Vi har vidtagit de åtgärder som vi kunnat göra med dörrknackning och kollat närområdet. Vi har genomfört teknisk undersökning, samt inre och yttre spaning. Vad resultatet blivit vilar jag med att berätta något om, för tillfället har vi ingen gripen eller anhållen, säger Joakim Lundin. 

Tror ni att det kan finnas något samband med det inbrott som skedde på samma byggarbetsplats för några månader sedan? 

– Det är väl klart att det kan ha ett samband, men det är ännu inget som vi bottnat i. Det är för tidigt att säga om det finns det.

Hans uppmaning till gotländska byggare är att hålla extra koll.

– Det är bra om man är extra vaksam över sin verksamhet, är rädda om sina verktyg och låser ordentligt.

Brottsrubriceringen är stöld genom inbrott. 

Karta: Remontvägen Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!