”Jag gillar att utmana mina rädslor”

Ställningsbyggare är ett av Sveriges mest mansdominerade yrken, med endast en procent yrkesutövande kvinnor. 28-åriga Cassandra Stjernholm Backéus går mot strömmen och hoppas att fler kvinnor ska våga ta efter.

Efter fem månader på Höjdbolaget känner sig Cassandra Stjernholm Backéus redan mycket starkare i kroppen. "Det gäller att vara pigg både i kroppen och i huvudet som ställningsbyggare", säger hon.

Efter fem månader på Höjdbolaget känner sig Cassandra Stjernholm Backéus redan mycket starkare i kroppen. "Det gäller att vara pigg både i kroppen och i huvudet som ställningsbyggare", säger hon.

Foto: Malin Stenström

Visby2022-12-18 08:04

I Sverige finns det, enligt Arbetsförmedlingen, cirka 3 000 yrkesverksamma ställningsbyggare. 99 procent av dem är män.

Så när Höjgbolagets vd, Philip Sandeen, blev kontaktad Cassandra Stjernholm Backéus, 28, tvekade han inte en sekund innan han kallade henne till intervju.

– Jag blev jätteglad när hon sökte, vi behöver fler kvinnor. Vi har aldrig haft någon tjej anställd så jag ville verkligen få in en. Under intervjun kändes det bra direkt, så det var en ”no brainer”, säger han.

undefined
Hittills har Cassandras högsta jobb varit på Cementa, hon ser fram emot betydligt högre arbetsplatser.

Tankarna på byggställningsbranschen föddes för ett par år sedan när Cassandra Stjernholm Backéus såg en annons i sociala medier. Då jobbade hon på slakteriet i Visby med paketering och finstyckeri.

– När jag kände att jag inte kunde växa mer där, varken inom företaget eller som människa, hörde jag av mig till Philip, berättar hon.

Det som lockade mest var – föga förvånande – höjden.

– Jag gillar att utmana mina rädslor. Sedan får man se mycket fint också, säger Cassandra.

undefined
Philip Sandeen beskriver ställningsbranschen som lukrativ. ”Jag ser ingen nedgång, vi är inte drabbade av inflationen. Och får vi inga uppdrag på Gotland tar vi jobb på fastlandet”, säger han.

Höjdbolaget har i dag 16 anställda och inom några år hoppas Philip Sandeen att ha i alla fall tre kvinnliga ställningsbyggare.

– Det är så klart olika, men generellt sett har tjejer bättre koll och är mer noggranna. Det är bra med en mix av båda. Visst kan det skilja sig rent fysiskt mellan män och kvinnor men vissa ”boys” orkar inte lika mycket som Cassandra. Och det handlar inte om vem som orkar lyfta mest samtidigt, utan det gäller att bära smart, säger Philip Sandeen och fortsätter:

– Ställningsbranschen är en av de mest mansdominerade jag vet. Nu har det börjat vända lite, även i andra branscher. Transportbranschen vill ju bara ha tjejer – då håller bilarna längre.

undefined
Cassandra Stjernholm Backéus är något så sällsynt som en kvinnlig ställningsbyggare. När GT träffade henne arbetade hon på bygget på Terra Nova, bakom äldreboendet.

Ibland kan jargongen bli ganska rå och hård, framförallt på större byggarbetsplatser. Det är inget problem för Cassandra, som beskriver sig själv som hårdhudad. Men Philip är noga med att ingen machokultur får förekomma på hans företag.

– Jag har aldrig accepterat sådant snack.

undefined
Sedan 2015 har Höjdbolaget ansvarat för byggställningarna under majoriteten av kyrkorenoveringarna på Gotland.

I augusti blev alltså Cassandra den första kvinnliga ställningsbyggaren på Höjdbolaget. Ett av hennes första jobb var på Cementa, vilket är hennes högsta arbetsplats hittills.

– Vi gör ställningsunderhåll på Cementa och jag brukar skicka ut de nya dit. Många tror att de bara ska få se massa trevliga ställen och sitta på en balk i luften och käka lunch, som på den där klassiska bilden från New York. På Cementa kan man åka in i ugnen, och där det är skitigt och mörkt. Där är vi först in och sist ut. Det är en väldigt speciell miljö och det blir lite som ett kraftprov, säger Philip.

undefined
Hittills har Cassandras högsta jobb varit på Cementa, hon ser fram emot betydligt högre arbetsplatser.

Det uppdraget passade Cassandra som handen i handsken.

– Det var jättehäftigt. Där bygger man inte fyrkantigt, utan det är krångliga ställningar som ska till. Då får man tänka mycket, det blir mer pussel, säger hon.

– Ju jävligare desto roligare, brukar vi säga. Förutom när det blåser, då ligger jag sömnlös på nätterna och hoppas att allting står kvar. Annars får vi åka ut mitt i natten, säger Philip.

undefined
Drömmen är att få bygga ställning runt Kristusstatyn, Cristo Redentor, i Rio de Jainero, Brasilien.

Cassandra var även med och satte uppe byggställningarna i den vandaliserade kyrkan i Bro. Än så länge har hon inte varit med och satt upp ställning utanpå någon kyrka, vilket annars är ett återkommande uppdrag på Höjdbolaget. Men hon kommer dit också.

Vilket är drömuppdraget?

– Utan tvekan Kristusstatyn i Brasilien. Den hade varit riktigt mäktig att bygga ställning runt, säger Cassandra.

Könssegregerade yrken

Lägst andel kvinnor

Kyl- och värmepumpstekniker: 1,1 procent

Takmontör: 1,3

Byggnads- och ventilationsplåtslagare: 1,3

Träarbetare, snickare: 1,3

Golvläggare: 1,4

VVS-montör: 1,5

Ställningsbyggare: 1,6

Tunnplåtslagare: 1,7

Fiskare: 1,7

Murare: 1,8

Högst andel kvinnor

Barnmorska: 99,7 procent

Tandsköterska: 98,5

Barnsköterska: 98,4

Skolsköterska: 98,3

Medicinska sekreterare: 97,4

Barnsjuksköterska: 97,3

Distriktssköterska: 97,1

Hudterapeut: 95,9

Tandhygienist: 95,7

Förskollärare: 95,7

Källa: SCB 2019

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!