Av rädsla för repressalier eller avsked vill de två personer som kontaktat Helagotland inte framträda med sina namn. Men båda vill nu berätta om sin arbetsmiljö och missförhållanden som de upplever som ohållbara. Kritiken riktar sig främst mot en chef.
– Jag upplever att han använder sig av härskartekniker och blandar sig i saker som han inte har med att göra. Vi har olika ansvarsområden, men det tar han ingen notis om. Det gör att allting blir väldigt rörigt och när man påtalar det blir man utskälld. En gång blev han så arg att han gav sig på inredningen och sparkade, berättar den ena medarbetaren.
Är du rädd för honom?
– Jag är inte rädd för att han ska slå mig, men det finns en fruktan att bli av med jobbet.
Den andra person berättar att det "finns en hel uppsjö av exempel på missförhållanden". Men det som personen upplever som allra mest allvarligt är chefens rasistiska påhopp och "skämt".
Som exempel framför personen att chefen vid otaliga tillfällen har härmat medarbetare med utländsk bakgrund på ett nedsättande vis, använt öknamn, nedsättande gester med rasistisk underton och en allmänt hånfull ton.
– Han kan stå framför invandrade personer och härma deras dialekt, precis som att det skulle vara roligt, säger personen och fortsätter:
– Det är väldigt, väldigt många som mår dåligt på jobbet och alla har ju inte förutsättningarna att bara sluta.
Hur reagerar personalen som blir påhoppad på det här sättet?
– Det är ju ingen som direkt vågar säga något till honom. De tycker inte alls att det är roligt och det blir en väldigt konstig situation.
De båda anställda berättar att arbetsmiljön undersöks kontinuerligt och att personalen har möjlighet att berätta om hur arbetet fungerar och hur man mår. Om någon skulle larma om stress eller rasism så ska arbetsgivaren agera. På möten med personalen har de dock, enligt de anställda vi pratat med, blivit uppmanade om att inte sätta låga betyg.
– De här undersökningarna är strikt anonyma. Även om det går att lista ut vem som har svarat så får man inte ta reda på det och man får absolut inte ta kontakt med den personen och säga att jag såg att du skrev det här. Men chefen tog in två av mina kollegor på kontoret och sa att han visste att de gett ett lågt betyg. Han skällde på dem och sa att så fick de inte göra utan de skulle komma in till honom först så skulle de lösa problemet. Men då fungerar ju inte det här systemet.
Under våren har personalen försökt larma om sin situation, bland annat till personer som arbetar med personalfrågor.
– Angående de rasistiska påhoppen sa de att chefen kanske menar någonting annat eller skämtar, men jag anser att det är ett övertramp.
Trots larmen ska inget ha hänt, och nästan ingen återkoppling getts. Från företagets håll har man meddelat att man håller på att jobba med ärendet, men läget på arbetsplatsen har snarare förvärrats och en del i personalen känner sig nu utfryst, berättar personerna vi pratat med.
– Det känns som om jag har blivit isolerad för att jag upplevs som en bråkstake, säger den ena.
– Han pratar inte med vissa på jobbet längre, säger inte god morgon och så där. Det blir väldigt konstigt. Han beter sig som ett litet barn, säger den andra.
Vad hoppas ni ska hända?
– Jag hoppas att han lägger av med sitt beteende och att företaget inser allvaret i det vi har berättat.
– Det måste bli en förbättrad arbetsmiljö. Det är det viktiga. Folk ska inte ha ångest och må dåligt när de går till jobbet. Jag har haft en del dåliga chefer tidigare, men den här situationen är svår att beskriva.
Vad fick er att kontakta media?
– Luften gick liksom ur en när hanteringen inte blev så bra som den borde och det inte hände någonting.
Helagotland har sökt chefen för att få veta hur han ställer sig till kritiken. När vi får kontakt ber han att få frågor via mejl och efter ett par timmar får vi svaret:
”Vi tar de uppgifter som du lagt fram på största allvar men jag hoppas du förstår att vi inte kommenterar specifika personalärenden externt utan vi hanterar ärendet internt efter de rutiner och riktlinjer vi har. Rent generellt kan jag säga att i de fall vi får indikationer på brister i arbetsmiljön så följs de upp. Vi har nolltolerans när det gäller beteenden som påverkar arbetsmiljön negativt.”
Vi har vid upprepade tillfällen fortsatt söka chefen för att få honom att svara på mer specifika frågor kring anklagelserna som riktas mot honom, men utan framgång. En person som arbetar med kommunikation vill inte heller kommentera anklagelserna i detalj.
– Vi kan aldrig gå ut och diskutera enskilda personalärenden genom media. Vi har nolltolerans mot ett beteende som på något sätt bidrar till en dålig arbetsmiljö. Därför är det otroligt viktigt att man hanterar det på rätt sätt och nu talar jag generellt för jag kan inte gå in och kommentera ett enskilt ärende, säger hen.
Personalen tycker inte att det händer något.
– Man ska ha respekt för att sådana processer kan ta sin tid för att ärendet ska hanteras på ett korrekt sätt för alla. Men just att de vill ha en återkoppling om vad som sker ska jag naturligtvis föra vidare.
Hur lång tid ska ett ärende behöva behandlas?
– Det är människor vi har att göra med och då måste allt hanteras på rätt sätt. Sen är det ju också semestertider nu som gör att återkopplingen kan ta lite längre tid.
Ser ni allvarligt på det som personalen vittnat om?
– För oss är det oerhört viktigt att vår personal har det bra på jobbet. Om vi får indikation om att personal inte har det bra så är vi måna om att det hanteras så snabbt det bara går. Här har vi tydliga rutiner.
På Hotell- och restaurangfacket Stockholm-Gotland säger ombudsman Annika De Klonia att man inte blivit kontaktad av medlemmar på hotellet.
– Om vi som fackförening överhuvudtaget ska kunna göra någonting så måste vi bli kontaktade och få en signal om att något är tokigt. Även om man inte är medlem så tycker jag att man ska prata ihop sig så att någon som är medlem kan kontakta oss, för arbetsmiljön gäller ju alla, säger hon.
Enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO, skulle språkbruket som chefen uppges ha använt kunna handla om diskriminering.
– Jag tycker att det låter som något som kan anmälas, men om det är trakasserier vill jag inte uttala mig om. Vi brukar inte uttala oss om situationer som vi inte har utrett först, säger DO:s pressansvarige Clas Lundstedt.