Det var dagarna före jul som livsmedelsinspektörerna gjorde sin årliga kontroll i butiken. De upptäckte då muslort på golvet i ett degberedningsrum samt små hål i väggen där skadedjur kan ta sig in.
Inspektörerna tyckte dock inte att det var så allvarligt att omedelbara åtgärder behövde vidtas. De konstaterade att butiken har avtal med skadedjursbekämpare och att butikens planer på att förbättra hygienen i allmänhet var tillfredsställande.
De brister som noterades fanns främst i de bakre regionerna, inte i själva butikslokalerna. Bland annat handlar det om slitna ytbehandlingar som gör de svårt att få arbetsytor och liknande ordentligt rena.
Bättre städning
Man påpekade också att varumottagningen inte får användas som personalingång och att utgångna livsmedel som förvarades i ett frysrum måste slängas skyndsamt. Dessutom behövde städningen i flera avseenden bli bättre.
Rapporten innehåller också positiva iakttagelser, som att märkningen av det egenförpackade köttet sköts som det ska.
- Det här är ett bra exempel på hur det kan se ut när vi gör inspektioner, men det är inte det värsta, säger Bertil Karlsson, tillförordnad chef på samhällsbyggnadsförvaltningens enhet för livsmedel och alkoholtillstånd.
- Av de cirka 500 kontroller som gjordes förra året krävdes uppföljande kontroller, före den ordinarie, i 10 procent av fallen. I det här fallet var den sammanlagda bedömningen att det inte behövs.
Riksfritt
Inspektörerna litar på att bristerna i butiken kommer att rättas till innan det är dags för nästa årliga inspektion. Men om inget hänt då kan det bli aktuellt med åtgärder som att förbjuda hela eller delar av verksamheten eller hota med vite om inget görs.
- Vi bedömer att det inte finns någon risk för konsumenterna. Jag förstår att man kan känna sig osäker, men kunderna behöver inte oroa sig, säger Bertil Karlsson.