Christer Mattssons första separatutställning

Efter att ha drivit Visby Glasblåseri i 23 år visar nu Christer Mattsson sin första separatutställning.

Christer Mattsson bland några av sina utställda glasföremål.

Christer Mattsson bland några av sina utställda glasföremål.

Foto: Nils Stahle

Visby2019-11-01 19:11

Glasblåsaren Christer Mattsons verksamhet är välkänd både bland bofasta och turister. Han driver sedan 1996 Visby Glasblåseri på Mellangatan. Han har deltagit i många samlingsutställningar. Men någon egen har han inte haft. Förrän nu. "Livsluft" heter hans utställning på GKF Galleri. 

– Jag är uthållig som hållit på i 23 år, konstaterar han. 

Här visar han upp ett fint urval av sina skilda glasföremål, merparten producerat under hösten. Och en viktig sak har hans produktion gemensamt sedan starten, något som bara blivit mer och mer rätt i tiden: Allt skapas av återvunnet glas. 

– Det är mitt signum. Jag har haft ett miljötänk sedan 1980-talet. Säkert en miljon Pepsi/Fanta-flaskor som fått nytt liv i form av vinglas och karaffer. 

Råvaran/flaskorna kommer från två närbelägna krogar, Black Sheep Arms och Mille Lire. Anledningen är plausibel i sammanhanget. 

– De har flaskor med etiketter som är lättast att få bort. 

Den enda markanta skillnaden under arbetet är att den återvunna massan stelnar mycket fortare. 

Glas har Christer Mattsson, uppvuxen i Umeå, hållit på med på allvar sedan 1983 då han gick en grundutbildning på Orrefors. Han sadlade då om rejält, från att ha läst kemiteknik på Tekniska högskolan i Stockholm. 

– Annars ser jag mig som self made till största delen, sprungen ur entusiasm.

1985 ankom han till Gotland och startade tillsammans med svågern/glasblåsaren Lennart Welander Skåls Glasblåseri i Näs, en verksamhet som drevs till 1993. Men fascinationen för glasprocessen grundlades tidigt. 

– Jag besökte hans hytta och fascinerades av det jag såg. Jag fick prova och lyckades knyckla till en liten glasgrej. Den bar jag stolt i fickan och skröt om i ett halvår. 

Christer Mattsson benämner sitt arbete som en evolutionsprocess där han gör sig till redskap för materialet. Ett material som kan vara motsträvigt.

– Man får en chans, mycket handlar om att knäcka koden. Det är hundra procent eller ingenting. Många andra material kan man arbeta med på andra nivåer, som hobby. Men en glasugn står på och tickar pengar.  

Christer Mattsson fortsätter sitt glasarbete. 

– Jag kör in i kaklet, Jag har en massa tankar för framtiden, idéer om samarbete som kan integreras i lokalen, kanske till och med andra material, konstaterar den glasfrälste 61-åringen.

Utställningen har vernissage den 2 november och pågår till den 26 november. 

Färgnyanserna skimrar härligt i glaset.
Färgnyanserna skimrar härligt i glaset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!