Att göra vad man tror är helt rätt kan innebära att man ändå får problem eller ställs inför lag och domstol.
– Där har vi insett att vi kan ta hjälp av varandra, för att hjälpa både företag och privatpersoner, säger Cia Heldtander Färnlöf och berättar om kunder som sett sina drömmar eller sin ekonomi krossas, innan de fått hennes och Catharina Sojdes hjälp.
Det har gått några år sedan de två som nu är kollegor hittade varandra, när de råkade hamna på samma kontorshotell i Visby. Catharina hade vänt tillbaka till ön hon vuxit upp på, efter 25 år på fastlandet där hon bland annat arbetat med snårig juridik och lagtolkningar som chefsjurist och i statlig förvaltning. Efter nio år på Riksantikvarieämbetet i Visby startade hon eget. Det hade Cia också gjort, efter en krokig och aningen turbulent tidsresa som tagit henne till Gotland.
– Vi hade köpt en drömlägenhet i Malmö och min man läste till flygledare, säger Cia Heldtander Färnlöf och berättar att valet föll på Visby flygplats och att de båda blev helt knockade när de kom mitt under Medeltidsveckan 2008.
I Skåne hade Cia jobbat för kommunerna Vellinge och Lomma. På Gotland blev det stadsarkitektkontoret, där hon avancerade från bygglovsarkitekt till enhetschef för en överhettad byggsektor.
Hon berättar hur en handfull handläggare gjorde sitt bästa, med ny lagstiftning och flera nya steg för varje ärende, men att ryggsäcken långt innan hon började 2014 fram till 2016, när hon hoppade av, hela tiden byggdes på med nya ärenden.
– Det var extremt krävande. Med familj och små barn behövde jag göra något annat. Det var otroligt frustrerande, att inte hinna med är hemskt – när människor vill ha sina beslut. Ibland när jag var på fest tänkte jag att det var bättre att säga att jag var präst än chef för bygglovsenheten, säger hon.
Även om en bygglovshandling kunde vara ofullständigt inskickad var det ändå, i allmänhetens ögon, alltid regionens fel att ärenden tog tid menar hon:
– Det är tufft att vara bygglovshandläggare, men också väldigt kul och spännande. Man är med och har full insyn i samhällsbyggandet.
Vintern 2021 mötte Cia Heldtander Färnlöf, efter fem år som vd, för Visbyark sin nya blivande kollega.
– Det var vänskap på ett ögonblick, säger Catharina Sojde och berättar hur de även om de hade lite olika expertområden ändå brukade ringa och rådfråga varandra i snåriga bygglovsärenden.
Den 22 mars i fjol föddes deras gemensamma portal, på ett lite udda sätt:
– AI. Vi satt med varsin dator och stoppade in arkitekt och jurist, säger hon och berättar hur företagsnamnet Juritekterna på ett ögonblick hoppade ut.
Från årsskiftet har arbetet tagit fart. Sex av tio kunder finns på fastlandet.
– Majoriteten av ärendena handlar om stat och kommun mot en enskild, säger Catharina Sojde och berättar att skriftväxlingen exempelvis i Mark- och miljödomstolen lika gärna kan skötas från ett kontor i Visby.
Inte sällan möts just juridik och arkitektur, just i frågor kring bygglov, strandskydd, fornminneslagen eller plan- och bygglagen.
Bland kunderna finns flera också på Gotland, bland annat ett ärende om svartbygge som just nu ligger hos Mark- och miljööverdomstolen.
– Där är det fråga om sanktionsavgifter på 460 000, nästan en halv miljon kronor, säger Catharina Sojde.
Cia Heldtander Färnlöf berättar om företagaren som fick en sanktionsavgift på 1,2 miljoner kronor.
– Sånt kan få en att ligga vaken om nätterna och fundera på att sluta som företagare, men vi fick ner avgiften till noll, säger hon medan Catharina Sojde beskriver den stora lättnad som många känner om de till slut får rätt:
– Tänk vilken stress de levt under, kanske i flera års jobbiga processer, där man kan ha känt sig som en brottslig.
Råden till allmänheten är att ha fakta på bordet, innan man börjar rita och drömma. Och att ha ramarna klara för sig för vad som verkligen gäller, för just den aktuella fastigheten. Solpaneler, detaljplaner, prickad mark, strandskydd, och inte minst Attefallshus som många gånger anses som självklara att sätta upp, väcker ofta diskussion.
Cia Heldtander Färnlöf berättar om ett ungt par på Gotland, som fick sina husdrömmar krossade – men på felaktiga grunder.
– De hade fått ett yttrande från en handläggare, och hade då själva dragit tillbaka sin ansökan, men fick sedan positivt förhandsbesked efter en flera år lång resa.
När ett sådant lagrum ska tolkas finns sällan ett ja eller nej, utan ett vagt besked att det beror på – olikt lagar exempelvis i trafiken menar Catharina Sojde.
– Här kan det vara en bedömningsfråga, där både ja och nej kan vara rätt, säger hon och berättar att det som gör jobbet som jurist i byggsektorn intressant är att försöka hitta nya vägar framåt.