Clovis ser till att studenterna håller avstånd

Sedan ett par veckor går Clovis Bazire Leidersdorff-Menzel tre rundor om dagen på Campus Gotland för att påminna om att hålla coronasäkert avstånd. "Man kan sprida ut sig ganska bra."

Clovis Bazire Leidersdorff-Menzel är Campus Gotlands första distansvärd.

Clovis Bazire Leidersdorff-Menzel är Campus Gotlands första distansvärd.

Foto: Mona Staflin

Visby2020-11-04 08:41

Campus Gotland har sedan början av oktober en särskilt distansvärd som rör sig i lokalerna på vardagar. Clovis Bazire Leidersdorff-Menzel är själv student och anställd som distansvärd. Tre gånger om dagen, fem dagar i veckan går han en runda för att se till att alla håller coronasäkert avstånd.

– Vi har beslutat på central nivå att alla campusområden ska ha en till två distansvärdar som är aktiva varje dag. Vi har inte så stort campus så det räcker alldeles utmärkt med en här, säger Tord Berglund, enhetschef för gemensam service på Campus Gotland.

Samtliga distansvärdar är studenter.

– Man ska minst vara andraårsstudent så att man kan sitt campus. De har uppdraget att 3 gånger 15 minuter per dag gå runt i alla våra allmänna utrymmen och se till att våra studenter inte står eller sitter för tätt. I så fall går värdarna fram och pratar med dem. Behöver de mer utrymme så kan värden peka ut andra platser som studenterna kanske inte känner till.

Behövs distansvärdar?

– Jag tror att vi alla behöver en vänlig påminnelse då och då. Det är så väldigt lätt att man i vardagen glömmer och hamnar lite för nära när man har trevligt eller studerar tillsammans och kanske tittar på samma dator, säger Tord Berglund.

Clovis Bazire Leidersdorff-Menzel är andraårsstudent och tar sin mastersexamen i arkeologi i juni. Han hade gärna sett att han hade en kollega.

– Det hade varit mycket lättare om jag hade haft någon med mig i början. Jag tycker att det kan vara jobbigt att störa människor, särskilt när man är i en miljö där det är många människor. Plötsligt har man en massa ögon på sig, för mig kan det vara ganska stressande. 

Nu börjar han bli mer varm i kläderna och uppdraget fungerar bra. Hittills har det inte varit särskilt mycket att göra som distansvärd.

– Jag går mina rundor. Ibland är det inget, men det är heller inte så många studenter just nu och de sitter oftast lite utspridda. Man kan sprida ut sig ganska bra på Campus Gotland och många sitter också hemma, säger Clovis Bazire Leidersdorff-Menzel.

Campus Gotland går inte att jämföra med Uppsala, där det finns många campusområden, menar han.

– Där är fler studenter, större ytor och fler distansvärdar. Det är nog lite svårare att hålla koll där än här.

På platser där många passerar kan det dock uppstå trängsel.

– Jag tycker inte om när folk står i grupper på platser där andra behöver gå förbi för att ta sig vidare. Då säger jag till.

Bemötandet från de andra studenterna har varit bra, även om det inte är alla som tycker att det är viktigt att hålla distans.

– Vi har olika syn på corona och hur vi väljer att hantera det. Vissa ser inte corona som ett problem och en del tycker att det inte spelar någon roll vad vi gör, vem som helst kan bli smittad när som helst oavsett om vi håller avstånd eller inte. Andra är rädda och en del studenter använder munskydd. 

För tillfället är bara en tredjedel av studenterna på plats i skolans lokaler. Resten studerar helt eller delvis på distans.

– Vi prioriterar att förstaårsstudenter och våra internationella studenter ska få komma in på campus och hitta en gemenskap med sina studiekamrater. Sedan finns det vissa utbildningar som är svåra att genomföra på distans, säger Tord Berglund.

Efter årsskiftet väntas andelen studenter som är på campus att öka till cirka 50 procent.

Distansvärdar

Uppsala universitetet har under hösten infört distansvärdar som ska se till att grupper av personer inte umgås för tätt inpå varandra och att den rekommenderade distansen upprätthålls mellan individer vid de olika campusområdena. De syns i sina röda västar, gåendes inne på campus och talande med studenterna.

Källa: Uppsala universitet

Karta: Uppsala universitet - Campus Gotland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!