Sedan den 14 juli har det rått bevattningsförbud för alla hushåll som är anslutna till regionens vattenledningsnät. Men trots förbudet och de senaste veckornas spridda regnskurar lider Gotland fortfarande av brist på dricksvatten.
I går förmiddag skickade regionen via sms ut en påminnelse om bevattningsförbudet till alla fastboende i Visby med omnejd. Där har det nämligen förbrukats ovanligt mycket vatten den senaste tiden.
Magnus Hallberg, tillförordnad VA-chef på Region Gotland, berättar att allmänheten informerats på liknande sätt under de två senaste somrarna, med gott resultat.
– Då sjönk förbrukningen med nästan en femtedel. Nu behövs en minst lika stor minskning igen.
Om sms:et inte räcker till kan det enligt Magnus Hallberg bli aktuellt med tryckreducering. Det innebär att trycket i ledningarna sänks för att Visbys hushåll inte ska kunna använda lika mycket vatten. Minskar inte förbrukningen under det närmaste dygnet kan en sådan åtgärd ligga nära till hands.
– Läget är extremt. Samtidigt är det en kraftåtgärd vi helst vill undvika, säger han och fortsätter:
– Dels blir det problem för hushållen, dels kan det skada rören.
Magnus Hallberg påtalar att tidigare larm om hög vattenförbrukning har kunnat förklaras med läckande rör. Men nu menar han att regionen är helt säkra på att det inte är någon läcka som är orsaken. Enligt honom innebär den höga förbrukningen att det snart inte går att hämta mer vatten från Tingstäde träsk – Visbys främsta vattenkälla.
– Om det fortsätter såhär kommer Tingstädes pumpar att stanna i mitten av september. Då har vattennivån sjunkit så lågt att vi inte får ta mer.
Han förklarar att vattennivån sjunker dels genom att vatten pumpas ut, dels på grund av avdunstning i den höga värmen.
Regionen hade inför 2017 ansökt om – och fått – tillstånd hos mark- och miljödomstolen att få fortsätta ta vatten från sjön även om lägsta tillåtna vattennivå skulle passeras. Nivån passerades emellertid inte och tillståndet behövde inte nyttjas.
Efter höstens kraftiga nederbörd berättar Magnus Hallberg att det inför årets sommar såg mycket bättre ut, fram till slutet av våren. Därför gjordes ingen ny ansökan i år.
– Hade det föreslagits under våren hade folk bara skrattat. Då såg det så lugnt ut. Och nu är det försent.