278 ska skriva högskoleprovet – kan bli säkerhetskontroller

På lördag går högskoleprovet av stapeln på 120 orter i landet. Den här gången har 278 personer anmält sig för att skriva provet i Visby.

Högskoleprovet infördes 1977, som en möjlighet att ge extra poäng för den som söker högskoleutbildning.

Högskoleprovet infördes 1977, som en möjlighet att ge extra poäng för den som söker högskoleutbildning.

Foto: Anders Wiklund/TT

Visby2024-04-12 14:30

Årets första tillfälle för högskoleprovet kommer att genomföras i Richard Steffen huset vid Wisbygymnasiet.

Den här gången är det 278 personer som anmält sig till högskoleprovet i Visby, vilket är betydligt fler än i höstas, då var det 166 personer. Det kommer att vara 16 provledare var av 13 sitter med under provpassen.

Sara Utas Vestling, som är Studie- och karriärvägsledare vid Campus Gotland, har suttit med tidigare år och ska även göra det i år igen.

undefined
Sara Utas Vestling ser inga problem med att sitta med under provtillfället.

– Man blir inte så uttråkad, det är bara de 55 minuterna som man sitter med som kan bli långdraget. Mellan proven har vi så mycket att göra ändå, säger Sara Utas Vestling om att vara provledare.

En nyhet för hösten 2023 var att ordningsvakter kan vara på plats för att kontrollera vid in- och utpassering till provsalarna. Detta för att stoppa fusk, enligt Universitets och högskolerådet. Men enligt Sara Utas Vestling gjordes inga sådana kontroller i Visby förra gången.

– Inte ens vi får reda på om det kommer vara någon in- och ut kontroll på provet. Förmodligen är det för att folk inte ska veta om de kommer kontrolleras eller inte, säger hon.

Alla som har fyllt 18 kan skriva högskoleprovet, som är ett urvalsprov som skall pröva kunskaper inom svenska, engelska och matematik. Detta fungerar som en extra chans att komma in på sin önskade högskoleutbildning. Giltighetstiden för provet är åtta år. Om provet skrivs flera gånger gäller det bästa resultatet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!