Damerna vill stötta forskningen • Fixade pink party

En av tio kvinnor får bröstcancer, men tack vare forskning överlever i dag nio av tio drabbade. Damklubben i Visby vill göra skillnad och arrangerade en egen insamling.

När Gunnel Samuelsson i somras hamnade på pink party med ungdomar fick hon idén. Rosa bandet-månaden avslutades med en rosa lunch och insamling i Odd Fellow-logen S:t Klemens damklubb.

När Gunnel Samuelsson i somras hamnade på pink party med ungdomar fick hon idén. Rosa bandet-månaden avslutades med en rosa lunch och insamling i Odd Fellow-logen S:t Klemens damklubb.

Foto: Henrik Radhe

Visby2022-11-02 11:45

När Cancerfonden avslutar årets Rosa bandet-månad oktober finns medlemmarna i den anrika damklubben i Visby med på ett rosa litet hörn.

– Jag var på ett pink party i Ljugarn med ungdomar i somras. Då tänkte jag att vi väl kunde ha ett eget pink party med damerna nu i oktober, säger Gunnel Samuelsson.

undefined
När Gunnel Samuelsson i somras hamnade på pink party med ungdomar fick hon idén. Rosa bandet-månaden avslutades med en rosa lunch och insamling i Odd Fellow-logen S:t Klemens damklubb.

Sedan åtta år tillbaka är hon ordförande i Odd Fellow-logen S:t Klemens damklubb, en kort tid i klubbens historia. Klubben grundades i februari 1935, och firar därmed 87 år, men faktum är att många av medlemmarna är betydligt äldre än föreningen.

– Vi är tio eller tolv som har varit med i mer än 50 år. Vi har en väldig omtanke om varandra och det är verkligen hälsofrämjande, säger Maj-Lis Pettersson, 81 år, och skålar med Ingrid Gutevik, 101 år och pigg som bara den.

undefined
Gunnel Samuelsson, Ingrid Gutevik och Maj-Lis Pettersson skålar för insamlingen till Rosa bandet med damklubben.

Enligt Cancerfonden kan mer än 28 procent av all cancer förebyggas med hälsosamma levnadsvanor: Vad vi äter, dricker, om vi röker och hur vi rör på oss. Ingrid Gutevik berättar att hon håller formen genom att gå på gym ett par gånger i veckan, och att hon badar bastu två eller tre gånger i veckan. Att träffa vännerna i damklubben, menar hon, ändå är det bästa i vardagen.

– Att ha ett bra socialt liv är det viktigaste för att man ska bli gammal, säger hon och får snabbt medhåll.

Förutom till Cancerfonden skänker damerna pengar till organisationer på Gotland, som Majblomman och Frälsningsarméns julgåvor.

På damernas eget pink party går allt helt i rosa.

– Det är glädjande att så många har klätt upp sig och jag vet att flera har lånat från barnbarnen eller grävt djupt i garderoben, säger Gunnel Samuelsson när hon hälsar alla välkomna. 

undefined
Gun Widgren Stengård var chef på Wisby hotell i 18 år. Då var hon konkurrent med Angelica Wiman på Strand hotell, i dag är de bästa vänner och skålar gärna över en lunch i damklubben.

I en kanna på ett bord läggs kontanter, pengar som oavkortat går till Cancerfonden.

– Jag vill vara med och bidra till vidare forskning och jag tänker på mina döttrar och barnbarnsbarn att de inte ska drabbas, säger Gun Widgren Stengård.

Under nära 20 år var hon hotellchef på Wisby hotell. Efter pensioneringen betyder umgänget i damklubben mycket för henne.

– Jag har trappat ner och reser inte lika mycket längre. Då är det här så upplyftande, säger hon.

undefined
De kallar sig på skämt för gatuflickor, eftersom de båda bor på Vårdklockegatan. Maj-Lis Pettersson, 81 år, gick med i klubben 1967 och Ingrid Gutevik, 101 år, några år senare.

Risken att insjukna i bröstcancer före 75 års ålder är 9,3 procent, det vill säga nästan en av tio kvinnor som är 75 år har eller har haft bröstcancer. Under året har damerna i klubben sörjt ett par kamrater med en tyst minut. En av dem var drabbad av bröstcancer.

– Hon var bara 69 år, det är otroligt sorgligt, säger Ingrid Gutevik medan Gunnel Samuelsson berättar att hon släppte en ros i havet för deras vän, eftersom hon när hon var i livet älskade att bada.

undefined
Som ordförande hälsar Gunnel Samuelsson välkommen till en lunch varannan vecka. Syftet är att ha trevligt tillsammans, men också att samla in pengar till välgörande ändamål.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Under år 2020 avled 1 395 kvinnor i landet i bröstcancer. Men chansen att bli botad har tack vare forskning och medicinska framsteg ändå ökat de senaste åren. I dag överlever nära nio av tio kvinnor som drabbas av bröstcancer.

– Många klarar sig, bara man kommer i tid. Min syster fick det, men hon klarade sig bra, säger Gunnel Samuelsson och berättar hur hon själv kunde peppa en vän som drabbats genom att berätta sin systers historia.

I damklubben är just stöttning och omtanke om varandra lika viktigt som insamlingen till välgörande ändamål. De flesta har förutom pengar i kannan på bordet också köpt ett eget rosa band.

– För oss som har blivit ensamma när våra män har gått bort har klubben blivit nästan som en familj, säger Maj-Lis Pettersson.

Cancerfondens rosa band

2022 års band har designats av Emma Örtlund, 34 år från Värnamo, vars mamma Solveig gick bort i cancer.

Som barn frystes Emma ut för att hon var annorlunda och har epilepsi och en intellektuell funktionsnedsättning. 

Efter en gymnasietid fylld av glåpord och mobbing kom hon i kontakt med Glada Hudik-teatern.

Några år senare gick hon på catwalken under New Yorks modevecka, utsågs till årets smålänning och hängde med prinsessan Madeleine.

Emma är i dag fotomodell, designer och skådespelerska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!