Växte upp bland smörrebröd – nu öppnar han eget i Visby

”Är det en dansk här på riktigt”, frågar många som kliver in på nystartade Danskens café i Visby. Ja, dansken finns och han heter Theis Jørgensen. Om det blir hygge? Jajamän.

Theis Jørgensen sprang ofta runt i mosterns smörrebröd butik i danska Vejle. ”Länge varit min dröm att driva ett sånt här ställe.”

Theis Jørgensen sprang ofta runt i mosterns smörrebröd butik i danska Vejle. ”Länge varit min dröm att driva ett sånt här ställe.”

Foto: Edvin Högdal

Visby2022-11-08 20:05

Uppmärksamma gotlänningar har kanske noterat att det är ny regi på gamla Almedalens fik i Visby. ”Danskens café” kan man sedan en tid läsa på fasaden mot Tage Cervins gata.

Hej. Vem är du? Är du dansk?

– Ja, jag är dansk, säger Theis Jørgensen när GT knackar på spontant en dag.

undefined
Theis Jørgensen flyttade till Gotland för 1,5 år sedan, men var under många återkommande besökare på ön.

Tydligen är det många som gjort likadant, förstår man på honom. Kaféet smygstartade sin verksamhet i somras, men det var först i slutet av september som det öppnades mer officiellt.

Så du är dansk och heter Theis. Vad mer?

– Jag har jobbat som kock och lärare i Danmark tidigare. Min fru är gotlänning så jag har besökt ön regelbundet genom åren. Så för 1,5 år sedan beslutade vi oss för att flytta hit på riktigt. Jag gick med på det under en förutsättning: Att jag skulle få öppna ett riktigt danskt smörrebrödställe på Gotland, säger Theis Jørgensen.

Den danska smörgåsrätten finns i hans DNA, visar det sig.

– Jag har växt upp i min mosters smörrebrödsbutik hemma i Vejle, så det har länge varit min dröm att driva ett sånt här ställe. Nu har dessutom smörrebrödet fått något av en renässans både här och i Danmark. Jag tycker de svenska krogarna gör det bra, men det är inte riktigt danskt. Det kan fuskas lite med brödet, och så är det något, jag kan inte sätta fingret på det, som saknas.

undefined
Panerad spätta med remouladsås efter klassiskt danskt recept. ”Men vi tycker det är viktigt med lokala råvaror.”

Och ska det vara danskt kommer man förstås inte undan ”hygget”.

– Vi tänker att vi ska ha dansk julafton några helger i december så gotlänningarna får uppleva en riktig dansk jul. Det ska vara fläskstek och anka.

undefined
Danskarna anses vara nordens mest inbitna julentusiaster. Det är förknippat med begreppet ”hygge”, som kan översättas med ”gemytlighet”.

Man kan så klart tycka att det är lite tröttsamt, svenskarnas fnissiga förhållande till det frejdiga grannfolket och deras grötiga språk. Men Theis Jørgensen tar inte illa vid sig.

– Danska är ett fruktansvärt roligt språk, särskilt om man inte växt upp med det. Det är många som kommer in hit och vill prata lite dänsk med mig. Det är kul bara. Och så tycker jag att det är kul med ett danskt ställe i Visby, med tanke på de historiska kopplingarna. Jag ser det lite som att Gotland möter Danmark, eftersom vi satsar på lokala råvaror.

Till skillnad från Almedalens fik kommer Dansken att hålla öppet året runt, sex dagar i veckan.

– Jag har lite anställda och fler är på gång. Men mest står jag här själv. Dansken ska vara på plats, annars är det inte på riktigt, säger Theis Jørgensen.

undefined
Theis Jørgensen sprang ofta runt i mosterns smörrebröd butik i danska Vejle. ”Länge varit min dröm att driva ett sånt här ställe.”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!