Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. 8 000 kvinnor och 60 män insjuknar årligen, och de senaste årtiondena har allt fler fått diagnosen. Samtidigt har Gotland ett av de lägsta antalet dödsfall i bröstcancer i landet, och generellt har chanserna att överleva och att bli botad ökat.
Den utvecklingen har Anette Länn och Petra Andreasson-Thomsson, sjuksköterskor på bröstmottagningen på Visby lasarett, upplevt på nära håll.
– Jag har jobbat inom onkologivården i cirka tio år och ser stora skillnader bara under den tiden. Behandlingarna har förbättrats, vi har screeningprogrammet och många kvinnor gör mammografi. Vi har också ett väldigt snabbt omhändertagande i dag, säger Anette Länn, och fortsätter:
– För 20 till 25 år sedan gav man i princip alla likvärdig behandling, i dag vet vi hur stora skillnader det finns mellan olika typer av bröstcancer och skräddarsyr behandlingen på ett helt annat sätt.
På Gotland är det även en hög andel som startar sin första behandling inom 28 dagar, vilket är målet, och som överlevt fem år efter en bröstcancerdiagnos. Det finns flera förklaringar till varför Gotland toppar statistiken, enligt Anette Länn och Petra Andreasson-Thomsson.
– En fördel är att vi är små enheter och har korta beslutsvägar och en bra upparbetad och tydlig vårdkedja. Vi vet precis vem som gör vad och har bra samarbete, det kan vi vinna dagar på, säger Anette Länn.
– När personen ringer kan vi oftast erbjuda ett snabbt omhändertagande. Målet är alltid att jobba för att patienten ska känna sig så trygg och informerad som möjligt, säger Petra Andreasson-Thomsson.
Under 2020 fick cirka 58 gotländska kvinnor diagnosen bröstcancer. Enligt Anette och Petra brukar det vara någonstans mellan 50 och 65 kvinnor per år som insjuknar på Gotland.
– Kvinnor som upptäcker en knöl kan kontakta oss eller sin vårdcentral. Kvinnan kan också bli återkallad från mammografin och då blir vi inkopplade. Men alla utredningar leder inte till cancer. Kvinnors bröst förändras under livets gång vilket är helt naturligt, säger Petra Andreasson-Thomsson.
I landet har det under pandemin rapporterats om att färre har fått cancerdiagnoser, troligen eftersom man undvikit att söka vård. På bröstmottagningen i Visby har de inte märkt av någon sådan effekt.
– Jag har inte hört att kvinnor har väntat med att höra av sig på grund av pandemin. Att upptäcka en knöl i bröstet blir ofta laddat och skapar oro, vilket förhoppningsvis gör att kvinnan söker ändå, säger Petra Andreasson-Thomsson.
Däremot har de märkt, likt andra delar av öns sjukvård, att fler som inte är folkbokförda på Gotland befinner sig på ön under längre perioder.
– Det är ett ökat tryck. Jag vet också att mammografin hade det tufft i somras med hög belastning. Vi har inte oändliga resurser, säger Anette Länn.
Alla kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till mammografi vartannat år, och på Gotland är det kostnadsfritt. Petra Andreasson-Thomsson och Anette Länn uppmanar alla kvinnor, oavsett ålder, att regelbundet själva undersöka sina bröst.
– Det finns många tips om hur man ska göra, men det viktigaste är bara att man gör det. Är man van vid att känna på sina bröst kommer man också att snabbare reagera om något känns annorlunda, säger Petra Andreasson-Thomsson.