Därför spanar polisen med drönare på Gotland i juni

Polisen har fattat beslut om att drönare kan att användas för kameraövervakning av Visby med omnejd fram till den 16 juni. "Kopplat till lokala problembilder", säger Ola Österling, presstalesperson på polisen.

Polisen kan komma att kamerabevaka Visby och Visbys omgivningar med drönare från den 4 juni till den 16 juni.

Polisen kan komma att kamerabevaka Visby och Visbys omgivningar med drönare från den 4 juni till den 16 juni.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Visby2024-06-04 20:52

Under tisdagen lade polisen upp en nyhet på sin hemsida där man skrev att Polismyndigheten har fattat beslut om att drönare kan komma att användas vid en "tillfällig kamerabevakning" av Visby med omnejd. 

Beslutet gäller från den 4 juni klockan 13.00 till den 16 juni klockan 22.00. Av en karta på polisens hemsida framgår det att området som kan komma att drönarbevakas sträcker sig från Västerhejde i söder till Visby flygplats i norr. I ostlig riktning går gränsen vid Follingbo. 

undefined
Syftet med att använda drönarbevakning är enligt polisen att "förebygga, förhindra och upptäcka brott samt underlätta och möjliggöra utredning och bevisning av inträffade brott".

Polisen skriver att syftet med beslutet är att "förebygga, förhindra och upptäcka brott samt underlätta och möjliggöra utredning och bevisning av inträffade brott".

Polisens presstalesperson Ola Österling berättar att beslutet inte innebär att drönare kommer att bevaka det aktuella området dygnet runt under de aktuella datumet, utan att det handlar om "specifika tidpunkter". Vilka dessa tidpunkter är kan han inte gå in på, och inte heller varför man fattat beslut om drönarbevakning just mellan 4 och 16 juni. 

– Vi kan inte redovisa allt, men anledningen till beslutet är att Gotlandspolisen håller på att jobba med lokala problembilder. För att förbättra vår förmåga att förhindra fler brott görs, samt för att lagföra kriminella individer så kommer vi under de här datumen att använda oss av drönare i vår brottsbekämpande och utredande verksamhet, säger Ola Österling. 

undefined
"Kommer under de här datumen att använda oss av drönare i vår brottsbekämpande och utredande verksamhet", säger polisens presstalesperson Ola Österling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!