Byggbråten vid havsbadet i Visby har upprört badare och besökare i sommar. Vart tog stranden vägen, har man frågat sig i synpunkter till regionen och på insändarsidor. Nu har byggnadsarbetet upphört. Konstruktionerna från det påbörjade bygget är bortforslade, sedan ett par dagar också staketet från den tidigare byggarbetsplatsen.
Vad var det som hände? Man får backa tillbaks några år i tiden för att få svar på frågan. 2019 beviljades NT Management ett tidsbegränsat bygglov för en mindre kioskliknande byggnad på 22 kvadratmeter med ett tillhörande öppet trädäck.
Skälet till att bygglovet begränsades i tid, till den 30 september 2023, var att det sedan 2018 pågår ett omfattande detaljplanarbete för hela hamnområdet. I beslutet konstaterades att det inte finns någon "given byggrätt" kvar på fastigheten, den är förbrukad av den redan befintliga Kallis-byggnaden. Men nämnden godkände avvikelsen eftersom bygget var provisoriskt och marken lätt att återställa. Det är Region Gotland som äger marken där Kallis står och där stranden ligger, det ingår i en stor fastighet som innefattar hela hamnen och del av innerstaden.
Inför årets säsong presenterade Mr French gruppen, som tog över NT Management i mars 2019, planer på en ny sommarrestaurang mellan pumpstationen och asfaltytan vid badbryggan. Till regionens bygglovavdelning kom planerna i form av en begäran om förlängning till 2027 av det tidsbegränsade bygglovet. Nu handlade det om en betydligt större byggyta. Bygget drogs i gång – och kritik från allmänheten lät inte vänta på sig, då mycket av den lilla stranden försvann.
Det finns inget beviljat bygglov för en större byggnad på platsen. Inte heller något markupplåtelseavtal som innefattar ett sådant projekt. I hyresavtalet talas om volleybollnät och solstolar. Och från flera kommunala förvaltningar finns invändningar mot planerna.
– I stort sett hela stranden skulle tas i anspråk och vi har inte fått någon information om hur logistiken till och från restaurangen skulle lösas, säger Johan Persson, fastighetsförvaltare på teknikförvaltningen.
I remissen om bygglovet skriver hans avdelningschef Björn Sandqvist: ”Vi på fastighetsavdelningen anser att den planerade byggnaden inte är möjlig med nuvarande inriktning”. Enligt NT Management handlar det om en sommarrestaurang som monteras ner till hösten. Med anledning av det, skriver Björn Sandqvist, ”ställer vi oss frågan hur lämpligt det är att gjuta en grund som de redan påbörjat”.
I ett granskningsyttrande sammanfattar regionens samhällsbyggnadsförvaltning sin bedömning: man kommer att yrka avslag på det sökta nya tillfälliga bygglovet.
Byggnadsarbetena är avblåsta och platsen en liten sandstrand igen. Kristian Acar, nöjeschef på Mr French-gruppen, vägrade i en intervju med GT den 18 juli att ge några som helst kommentarer. Johan Persson uppger att man försöker få till stånd ett möte med företaget för att diskutera vad som ska hända nu, inte minst behöver villkoren för markupplåtelsen diskuteras.
Den ”restaurang med inspiration från medelhavet” som företaget ville skapa ser i dagsläget ut att vara långt bort. Och Region Gotland har att ta ställning till om man ska ta ut en sanktionsavgift, eller låta saken bero.