Det största hindret för ett nytt bygge genom åren har varit de ekonomiska förutsättningarna och att andra intressen kommit i vägen för sällskapet DBW (De Badande Vännerna).
Men nu är siktet inställt på en ny byggnad. Tre våningar med bostäder, restaurangplan och eventuell konstutställning i samarbete med Gotlands Museum.
För att få bygget att passa in i miljön planerar sällskapet att anordna en arkitekttävling.
– Utifrån den volymen på byggnaden som vi ansökt om att få bygga så kommer den nya byggnaden att vara mindre än den som brann ner 1951, säger Björn Lundberg, ordförande för sällskapet DBW, och fortsätter:
– Våra tankar ligger just nu inte på hur den ska se ut, det kan en arkitekt ge bättre förslag på än vad vi kan, utan vilken funktion som den kommer fylla. Det kommer inte att bli någon exakt kopia av den förra.
Planerna har redan fått mothugg från regionen. Kritiken som framförs i ett yttrande från samhällsbyggnadsförvaltningen berör främst byggnadens tilltänkta storlek och de planerade hyresbostäderna på översta våningen. I ett yttrande från 25 maj står det att det finns anledning att bruka stor försiktighet vid exploateringen av ytan kring paviljongsplan för att säkerställa att stadsbilden inte påverkas negativt.
Regionen motsätter sig inte byggnaden av en mindre caféverksamhet men anser att byggnaden är både för hög och för bred. Dessutom tycker de att planen att bygga lägenheter kan upplevas som privatiserande av området. Alla ändamål som kan upplevas som privatiserande bör enligt regionen undvikas.
Björn Lundberg anser att kritiken från regionen saknar vettig motivation kring varför bygget inte skulle få genomföras.
– När en myndighet yttrar sig så ska de motivera sig, och nu tycker vi att de saknar lämplig motivering. Just därför kan vi tycka att det bör gå vidare till en annan instans som får göra en egen bedömning, säger han.
I dag är paviljongplan ingen direkt estetiskt tilltalande plats. Stora betonglådor är utplacerade för att hantera jord- och kompostmassor från Botan, och delar av grusplanen används som parkering för hotellet Breda Blick. Främst brukas området som parkering för turistbussarna som kommer i anknytning till kryssningsfartygen. En vanlig sommardag står här ofta uppemot fem, sex bussar parkerade på grusplanen.
– De brukar gå på tomgång för att behålla kylan inne i bussen. Den norra ingången vid muren har fått karaktären av huvudentré när det är hit alla turistbussar färdas, säger Björn Lundberg.
Han menar att en ny offentlig byggnad skulle förhindra att bussarna skulle kunna använda paviljongplan som parkeringsplats. Den skulle även lösa problemet med de offentliga toaletterna, som för närvarande står utspridda i närheten.
– De toaletterna som står här nu är inte särskilt fräscha. Vi skulle inte stänga ute någon från att använda toaletterna i den nya byggnaden, då skulle man kunna ta bort de offentliga toaletterna som står där nu, säger han.
Sällskapet ska nu bestämma sig ifall de ska göra sig redo att överklaga ett negativt beslut från regionen eller om de ska utföra bygget utifrån regionens bedömning som framfördes i yttrandet.
Den 19 augusti har byggnadsnämnden möte där beslutet ska fattas om byggnadens förhandsbesked.
– Bollen ligger hos dem just nu, säger Björn Lundberg.