Livesändningen från det gamla apoteket i Visby är igång dygnets alla timmar, åtta dagar i sträck. Konserter, teaterföreställningar och auktioner är exempel på de uppemot 100 programpunkter som skall hinnas med under vecka 32. Men trots denna digitala storsatsning kan den uppmärksamma ändå få syn på en och annan medeltidare i stan.
– Vi kom ändå. Vi vill ge tillbaka något till Gotland och Visby för alla år som vi kommit hit och blivit behandlade så väl under medeltidsveckan, säger Dante Loke Forsberg och Andrea Skjellstad som rest till Visby från Norge tillsammans med Rosanna Häggström, som är från Stockholm.
De senaste månaderna, berättar han, har varit tuffa. Coronapandemin har minskat arbetstillfällena hemma i Norge. Resan till Gotland fick han betald av en vän.
– Nu har vi lovat att lägga våra sista slantar inne på Frimis. Den krogen har verkligen en speciell plats i våra hjärtan, säger Dante Loke Forsberg.
Det är elfte året Dante är på plats under vecka 32 i Visby.
– Det är gemenskapen som lockar, jag har vänner från olika städer i olika länder som jag vet att jag träffar här varje år. En vanlig sommar skulle jag inte kunna svänga runt ett gatuhörn utan att känna igen någon, vi är som en stor familj.
Nu uppskattar de att ungefär 50 likasinnade (medeltidsklädda) befinner sig i Visby. Den digitala lösningen kan de bara tala gott om, men samma sak är det ändå inte riktigt.
– Man saknar människorna, dofterna och allt som hör till. Igår skickade vi lite filmer härifrån till några medeltidsvänner, det kom gråtfyllda svar tillbaka, säger Rosanna Häggström.
Andra som också hyllar Medeltidsveckans livesändning är fyra 1500-talsknektar som hittat en tv att följa sina knektvänners marsch genom Stockholm på.
– Jag är förvånad över hur professionell produktionen varit: Bra ljud, bra bild och mycket intressant innehåll, säger Josefin Dellevik från Gotland som tillhör Stockholmsföreningen Proknekt.
Runt bordet sitter också Stockholmarna Stefan och Teres Eneman.
– Det är andra året jag är här, vi tog egentligen veckan i Visby som en vanlig semester men vi passade på att ta med våra 1500-talskläder för att kunna få någon medeltidskväll med våra vänner, säger Stefan och fortsätter:
– Trots att det inte är speciellt mycket folk här går det ganska bra. Visby är ju en medeltidsstad så vi smälter in ganska väl på gatorna.