Efter ett långt möte med arbetsutskottet klubbades beslutet om den egna IT-avdelningens fortsatta öde. Under flera år har drygt 60 tjänster hängt i luften, medan IT-avdelningens framtid utretts. Efter arbetsutskottets möte kunde GA i går lämna besked till personalen. Verksamheten blir kvar oförändrad fem år framåt.
Blir billigast
- En stor lättnad. Rätt beslut. Det här blir billigast för hela regionen.
Det var några spontana röster i fikarummet på IT-avdelningen, där de anställda snabbt samlades för att få beskedet. Glädje och framtidshopp tändes i de flestas ansikten.
- Det blev inget gravöl utan firaröl istället, säger Kent Nilsson och skrattar.
Han menar att beslutet nu innebär flera års trygghet.
Regionens arbetsutskott var inte enigt bakom beslutet. Moderaterna begärde votering, som dock röstades ned med siffrorna sex-ett.
- Vi kan inte fortsätta oroa personalen, menade Brittis Benzler (V), och yrkade på att ta tillbaka verksamheten i egen regi.
Även regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) har förståelse för den ovisshet som personalen under lång tid utsatts för.
Men han menar att konkurrensutsättningen ändå bidragit till egna besparingar på åtta miljoner inför nästa år.
- Det hade vi aldrig fått fram om vi inte varit ute på upphandling, säger han.
Att det inte kommit in ett enda anbud menar Åke Svensson pekar på att Gotland inte är den marknad som vi ibland själva tror.
- Nu jobbar vi vidare med den egna verksamheten, säger han och blickar framåt.
Dyrt på andra sätt
På IT-avdelningen konstaterar man att den långa tidens osäkerhet drabbat verksamheten hårt.
- Det har varit en kostsam process. Visst märks det, vi har tappat engagemang, produktivitet och kompetens. Under åtta månader har sex-sju stycken slutat, säger IT-avdelningens chef Dan Holgersson.
Marlene Lindström är fackligt ombud för Visionen. Även hon säger att oron gjort att många anställda under tiden sökt sig om efter andra jobb.
Thomas Fernström har jobbat på IT-avdelningen sedan 1993.
- Vad har det kostat att ta fram den här offertförfrågan, det vill jag veta, säger han.
Beslutet i går innebär fem års trygghet på jobbet. Inte bara för hans egen del.
- Om en ny aktör kommit in hade vi riskerat att våra tjänster hamnat på fastlandet. Det hade drabbat återförsäljare och våra gotländska leverantörer, säger Thomas Fernström, lättad efter beskedet att bli kvar i regional regi.