Åklagaren yrkar på livstid för Engström

Theodor Engström bör dömas till livstids fängelse, det yrkade åklagare Henrik Olin. Under den sista rättegångsdagen blev Engström så upprörd att han fördes ut ur rättegångssalen.

"Enbart mord skulle enligt mig leda till ett straffvärde på livstids fängelse. Om man lägger till övriga åtalspunkter – terroristbrott och förberedelse till terroristbrott – så är det tveklöst så att de här brotten har ett straffvärde på livstid", sade åklagare Henrik Olin under sitt slutanförande.

"Enbart mord skulle enligt mig leda till ett straffvärde på livstids fängelse. Om man lägger till övriga åtalspunkter – terroristbrott och förberedelse till terroristbrott – så är det tveklöst så att de här brotten har ett straffvärde på livstid", sade åklagare Henrik Olin under sitt slutanförande.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Visby2022-11-15 13:27

Den 6 juli i somras blev Visby innerstad brottsplats när kalmariten Theodor Engström mördade psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren från Uppsala. I terroråtalet fick även Centerledaren Annie Lööf en huvudroll som målsägande, eftersom Engström under flera år samlat in information om partiledaren från Värnamo, och inför årets Almedalsvecka hade han kartlagt var hon skulle befinna sig.

På tisdagen hölls den sista av fem rättegångsdagar mot Theodor Engström. Under samtliga dagar har Annie Lööf varit på plats, även om hon inte var förpliktigad att närvara efter att hennes förhör hade genomförts för en vecka sedan.

Dagen inleddes med två vittnesförhör.

– Det som hänt kan inte passera obemärkt. Tjusningen med Almedalsveckan är att den är så öppen, men man måste nog se över säkerheten. Man kanske får begränsa området där politikerveckan äger rum och ha säkerhetskontroller, sade Ola Nilsson, säkerhetsansvarig för Socialdemokraterna.

Därefter höll åklagaren Henrik Olin sitt slutanförande.

– Ett av de starkaste intrycken jag fått under den här utredningen var när filmen var färdig, just den sekvensen när Ing-Marie Wieselgren och Theodor Engström möts, inledde åklagaren, och hänvisade till övervakningsfilmen där man kan se hur Engström får syn på sitt offer på Hamnplan och sedan följer efter henne till Donners plats.

undefined
Theodor Engström förs in i Gotlands tingsrätt vid rättegången om Almedalsmordet.

Theodor Engström åtalades för terroristbrott genom mord samt terroristbrott genom förberedelse till mord och under slutanförandet var det dags för åklagaren att visa hur detta styrkts under rättegångsdagarna.

– När det gäller grundbrottet mord har jag sällan suttit i en rättegång där utredning och bevisning är så solida, sade Henrik Olin.

Vidare menar åklagaren att faktumet att Engström rekognoscerade i domkyrkan två gånger, samt att Annie Lööf vittnat om att hon kommit väldigt nära personer i domkyrkan kvällen den 6 juli, styrker förberedelsebrottet.

Åklagare Olin nämnde sedan den nya terroristlagstiftningen, som ska skydda människors rätt att röra sig fritt. Under måndagens vittnesförhör nämnde flera att kommunikationerna till och från Gotland åtminstone tillfälligt kunde ha stängts ner om Engström inte hade gripits efter attacken. Detta ska ses som en påverkan på samhället och rätten att röra sig fritt, menar åklagaren:

– Syftet var terror. Syftet var att injaga fruktan i befolkning eller del där av.

Åklagare Olin yrkade därför på att Theodor Engström ska dömas till livstids fängelse.

– Enbart mord skulle enligt mig leda till ett straffvärde på livstids fängelse. Om man lägger till övriga åtalspunkter – terroristbrott och förberedelse till terroristbrott – så är det tveklöst så att de här brotten har ett straffvärde på livstid.

Den rättspsykiatriska undersökningen visar att Engström är psykiskt störd, både nu och när han begick dådet. Det utesluter dock inte ett fängelsestraff, sade åklagaren.

– Förmågan att inse gärningarnas innebörd har varit nedsatt, inte saknats som förmåga, konstaterade Henrik Olin när han läste ur den rättspsykiatriska undersökningen.

När åklagaren pratade om behoven av psykiatrisk vård och medicinering blev Engström så pass upprörd och utbrast bland annat ”he is attacking my reality” och ”I'm done”, varpå han leddes ut ur rättegångssalen, ner till ett annat rum där han fick lyssna klart på åklagarens slutanförande.

När det sedan var Engströms försvarsadvokat, Staffan Fredrikssons tur att säga sitt beslutade lagman Per Sundberg att Engström skulle sitta kvar i det separata rummet.

– Engström har också avstått från sin möjlighet att säga något själv innan rättegången avslutas, meddelade lagmannen.

Staffan Fredriksson inledde med att beklaga det som hänt, något som han gjort flera gånger under rättegången, och sade att hans klients gärning i somras blev väldigt felriktad med tanke på Ing-Marie Wieselgrens yrke och gärningar.

– Tänk om han kunde ha träffat Ing-Marie tidigare under ordnade former. Då hade saker och ting kanske sett helt annorlunda ut, sade Fredriksson.

Advokat Fredriksson fortsatte sedan med att säga att den typen av utbrott som Engström fick är ett bevis på att han är allvarligt psykiskt sjuk.

– Enligt min bestämda uppfattning ska Engström inte ha fängelse, sade Fredriksson och poängterade att han blir ledsen över att åklagaren yrkar på ett fängelsestraff.

Staffan Fredriksson förklarade vidare att han har kontaktat läkaren som gjort den rättspsykiatriska undersökningen och att läkaren, enligt advokaten, menar att Engström har ett diagnostiserat psykostillstånd och att det i sådana fall gäller ett absolut fängelseförbud.

– Det är uppenbart att det föreligger vårdbehov och att han är mottaglig för psykiatrisk vård, sade Fredriksson.

Som argument för att Engström borde dömas till vård och inte fängelse gav Fredriksson som exempel att hans klient känt sig bevakad och att han inte vågat dricka det vatten han fått till maten, av rädsla att bli förgiftad.

– Detta förklarar till stor del vilken verklighet han befinner sig i. Jag anser att det är alldeles uppenbart att det är vård man ska ge den här ”pojken”, sade Fredriksson, och hänvisade till att Engström kallar sig själv för spökpojke.

Domen kommer att meddelas den 6 december klockan 11.

Almedalsmordet

Den 6 juli mördades psykiatrisamordnaren och överläkaren Ing-Marie Wieselgren i Visby. Theodor Engström greps snabbt och häktades två dagar senare misstänkt för mord, som han erkände.

Den 11 juli ändrades rubriceringen till terroristbrott.

Den 5 augusti visade den rättspsykiatriska undersökningen att Engström var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället.

Den 25 augusti berättade åklagaren att Centerledaren Annie Lööf var ett av målen för dådet.

Den 1 november åtalades Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!