De bygger för slaget i Visby

Dagarna före inledningen av årets medeltidsvecka är det full fart i Östergravar.Medeltiden tur och retur 1361 - 2011 väntar för alla deltagare och besökare.Efter intresse och engagemang kan tidsresan göras light eller hardcore.

Medeltid på gång. Daniel Svensson, till vardags slöjdlärare från Växjö och stående Morgan Jarl från Hässleholm deltar i projektet Battle of Wisby. Foto: Joel Nilsson

Medeltid på gång. Daniel Svensson, till vardags slöjdlärare från Växjö och stående Morgan Jarl från Hässleholm deltar i projektet Battle of Wisby. Foto: Joel Nilsson

Foto: joel nilsson

Visby2011-08-06 04:00

På söndag ska allt vara klart. Nu är det fredag och i Östergravar bygger Battle of Wisby 1361 sitt härläger. 300 deltagande soldater och hantverkare väntas från Sverige och ett tiotal länder i Europa.

- Vi är många som pillar med våra hantverk in i det sista, säger Thomas Neijman, yrkesofficer, före detta guldsmed och nu slagfältsgeneral när striderna för exakt 650 år sedan iscensätts vid ringmuren och i Mästerby.


Systemjobb
Projektledare är Maria Neijman med jobb på Systembolaget, men som också är utbildad hemslöjdskonsulent. Efter ett mellanspel i livesvängen har hon hittat tillbaka till ett mer seriöst återskapande av medeltid.

- De gamla textila teknikerna har gett mig så mycket. Det är en inre tillfredsställelse att se något man själv producerat växa fram och sprida kunskap om gamla hantverkstekniker vidare så att de inte faller i glömska, förklarar hon.

Nu sätter hon sista stygnen i maken Thomas handsydda jacka i tunt rött kläde med gula drakar i applikation och silkebroderier. Som slagfältsledare bär han den som kung Waldemars son Kristoffer i striderna på Gotland.


Gul drake
-  Hans heraldiska tecken var en gul drake mot röd bakgrund och vi vet hur jackan såg ut efter en stenskulptur på hans gravhäll i Roskilde kyrka, berättar Maria.

I härlägret möter besökarna ett medeltida folkliv med vuxna och barn, soldater som övar med vapen och hästar.

I köket lagas mat över öppen eld och recept lärs ut.

Besökarna bjuds in att titta och för de boende erbjuds föreläsningar och workshop i bland annat medeltida stridskonst, matlagning och guldbroderi.

Par i projekt. Maria och Thomas Neijman är projektledare och slagfältsledare.
Par i projekt. Maria och Thomas Neijman är projektledare och slagfältsledare.

Historiska återskapare forskar om en historisk period för att återge olika aspekter av det medeltida samhället, vardagsliv, materiell kultur eller seder.

Historiskt återskapande är ett sätt att levandegöra historia i exempelvis kläder, maträtter, danser, musik eller stridskonst.

Styringheim (vikingatid, medeltid, renässans) och Gutniska gardet (1471) på Gotland är två av många svenska föreningar för historiskt återskapande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om