"Man vill ju hänga med i utvecklingen"

Det är inte lätt att hålla sig ajour med den digitala utvecklingen. Under fredagen fick 65-plussarna chans att ställa sina internetfrågor till elever från Wisbygymnasiet.

Pia Palmgren, här vägledd av Yonatan Hailemariam och Emil Osman, använder främst plattan för att lösa korsord. "Det går ju bra, men så kommer det hela tiden massa såna här nya ord som man inte förstår."

Pia Palmgren, här vägledd av Yonatan Hailemariam och Emil Osman, använder främst plattan för att lösa korsord. "Det går ju bra, men så kommer det hela tiden massa såna här nya ord som man inte förstår."

Foto: Emil Lundberg

Visby2021-11-28 12:04

Pia Palmgren, 80, var inte beredd på kameran. 

– Jaha, nu får man dra in magen. Och vågar man verkligen vara med på bild? Då fattar ju folk hur dum i huvudet man är, säger hon med ett skratt.

Vi befinner oss på Gråbobiblioteket, som under fredagen arrangerade terminens sista "surfsupport för dig över 65". Konceptet – att seniorer får slå sig ned med elever från Wisbygymnasiet för en grundkurs i internet – har några år på nacken vid det här laget.

– Det har varit väldigt uppskattat från båda hållen, såväl eleverna som seniorerna. Samhället är digitaliserat i hög grad nu och många känner att de måste ha koll på de här grejerna för att klara sig, säger Maud Hjorter vid hälsofrämjande enheten på socialförvaltningen, som anordnar surfsupporten i samarbete med Wisbygymnasiet och biblioteken.

Seniorerna själva styr vad som ska tas upp under handledningsstunden.

– Det innebär att nivån anpassas naturligt efter individens behov, vilket är väldigt bra. På så vis får de som kommer hit den vägledning de behöver, säger Maud Hjorter.

 Finns det någon fråga som återkommer ofta?

– De flesta behöver bara hjälp att komma igång. Sen kan det variera mycket. Nu är det till exempel en del frågor kring covidbevisen och hur man gör för att skaffa ett sånt.

Carina Norderäng, bibliotekarie på Gråbo, är van vid att åldringar svänger förbi bibblan när det tarvas datahjälp.

– Myndigheter brukar hänvisa folk hit, så det sker dagligdags att vi får hjälpa till med utskrifter och så. Men då handlar det om att lösa en uppgift, inte om att lära ut digital kompetens. Därför är de här handledningsturerna, där seniorerna i lugn och ro får ställa sina frågor, så bra, säger hon.  

Åter till Pia Palmgren, som sitter vid ett bord tillsammans med gymnasisterna Yonatan Hailemariam och Emil Osman. På anteckningsblocket har hon nedtecknat två begrepp som hon vill få förklarade för sig: Länkar och cookies.

Yonatan Hailemariam och Emil Osman gör sitt bästa, men efter en stund skakar Pia uppgivet på huvudet.

– Jag fattar ingenting. Jag har haft den här plattan i några år, mest för att lösa korsord. Och det går ju bra, men så kommer det hela tiden massa såna här nya ord som man inte förstår ...

Pia Palmgren avbryts mitt i tanken när en video plötsligt börjar spelas i plattan.

– Vad är nu det här?!

– Det är en video. På Youtube, förklarar Emil Osman.

– Jaha ... Jag tycker det är svårt det här, att lägga allt nytt på minnet, i min ålder. Särskilt när man lever ensam. Ändå vill man ju hänga med i utvecklingen.

Har du någon som kan hjälpa dig i vardagen med det digitala?

– Tja, det har jag väl. Men man vill ju inte vara till besvär. Då är det bättre att komma hit.

Vid grannbordet hittar vi Solbritt Nägling, 76, som för stunden undervisas i Swish av Isak Boman och Hampus Nordström.

– Det här är min mans telefon som jag fick ta över när han gick bort. Jag hör till den gamla generationen, så jag fick höra att det här behöver du inte lära dig, det fixar jag, om du ser till att det blir mat på bordet. Men nu sitter jag här, och kommer ingenvart med telefonen. Och nu för tiden måste man ha koll på sånt. Kan ni förklara Bank-ID för mig? Jag vill kunna betala räkningar med telefonen, säger hon.

Hur har det gått så här långt, lär du dig något?

– När jag sitter här och de visar mig är allt hur lätt som helst, men sen kommer jag hem ...

Ordlista för nybörjare

Cookies, eller "webbkaka". Information som sparas när du besöker en hemsida. Genom att informationen lagras slipper du exempelvis att logga in på en sida på nytt nästa gång du besöker den.

Länk. Genom att klicka på en länk flyttas du från en hemsida till en annan, eller från olika delar av hemsidan.

Bank-ID. En sorts digital legitimation som gör att skriva under betalningar i mobilen eller på datorn.

QR-kod. Kan jämföras med en traditionell streckkod. Används bland annat för covidbevis.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!